Economie VS vertoont stabilisering

De groei van de Amerikaanse economie lijkt zich te stabiliseren op een laag niveau, maar het bedrijfsleven blijft zijn verwachtingen voor de winstgevendheid terugschroeven.

Dit bleek gisteren tijdens en na de handelssessie op de Amerikaanse beurzen, waar de Nasdaq-index terugviel tot zijn laagste niveau in 29 maanden.

Eerder op de dag publiceerde de Conference Board zijn maandelijkse index van inkoopmanagers, de National Association of Purchasing Managers (NAPM)-index. De index, die in februari nog viel tot een dieptepunt van 41,9 punten, bleek in maart te zijn opgeveerd tot 43,1 punten. Analisten hadden een verdere daling verwacht tot gemiddeld 41,4 punten. Elke waarde onder 50 punten geeft aan dat de productievolumes bij de ondervraagde managers, die een vijfde van de economie uitmaakt, krimpt.

Het Amerikaanse ministerie van Handel liet ook weten dat de bestedingen in de bouwsector in februari met 0,6 procent zijn gestegen ten opzichte van de vorige maand. Ook dit cijfer verraste positief, omdat analisten gemiddeld hadden gerekend op een toename met maar 0,2 procent.

De koersstijging van de beursindices die op de publicatie van het cijfer volgde, werd echter in de kiem gesmoord door een winstwaarschuwing van American Express. Het Amerikaanse concern, bekend van reischeques en credit cards, liet weten dat de winst per aandeel over het eerste kwartaal 18 procent lager zal uitvallen dan over de eerste drie maanden van vorig jaar.

Het eerste kwartaal van 2000 was goed voor een winst per aandeel van 48 dollarcent. Voordat het concern met zijn waarschuwing kwam, waren analisten ervan uitgegaan dat het eerste kwartaal van dit jaar een winst per aandeel van 51 dollarcent zou opleveren. De koers van het aandeel moest met 4 procent terug.

Het slechte nieuws, nog versterkt door de opschudding rond de botsing van een Amerikaanse en een Chinese militair toestel boven zuid-China, zorgde ervoor dat alle Amerikaanse indices alsnog lager sloten. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 1 procent tot 9778 punten, de Standard & Poor's-index moest met 1,25 procent terug en de Nasdaq-index daalde met 3,1 procent tot 1783 punten. Dat is het laagste slot sinds oktober 1998.

Nabeurs volgden er nog meer winstwaarschuwingen van technologiefondsen, waarvan verwacht werd dat zij vanavond verder op de aandelenkoersen in New York zullen drukken. Een winstwaarschuwing van het ook in New York genoteerde Franse bedrijf Alcatel, zorgde vanmorgen in Parijs al voor een forse correctie van de Franse beurs, met 1,9 procent.