DuPont schrapt banen

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont gaat wereldwijd 4.000 banen schrappen, waarvan 120 bij de Nederlandse dochter in Dordrecht. De onderneming acht de ingreep noodzakelijk vanwege de afzwakkende vraag naar lycra en polyestervezels. Driekwart van de banen gaat verloren bij de Amerikaanse activiteiten.

Volgens een woordvoerder van DuPont Nederland vallen er in Dordrecht geen gedwongen ontslagen. ,,De meerderheid zal met vervroegd pensioen gaan. We doen op dit moment ook nog onderzoek bij andere vestigingen, waaronder die in Kerkrade en Rozenburg, of er nog meer gereorganiseerd moet worden'', aldus de woordvoerder. DuPont heeft in Nederland 2.500 mensen op de loonlijst.

Het Amerikaanse concern (omzet vorig jaar: 28,3 miljard dollar) heeft vooral in de Verenigde Staten last van teruglopende vraag bij de kledingindustrie. Tegelijk met de saneringen in Europa en de VS zal DuPont in Zuid-Amerika en Azië de productiecapaciteit juist opvoeren.