Davis Cup

De tennisinterland tegen Duitsland – vrijdag, zaterdag en zondag te spelen – kan een adembenemende affaire worden. Maar dan moet de vorm van de Nederlanders tegen Spanje op zijn minst benaderd worden. Als dat lukt zal het een hele prestatie zijn, maar onmogelijk is het niet.

Natuurlijk is het niet meespelen van Richard Krajicek een bittere tegenvaller, maar tenslotte was hij er tegen Spanje ook niet bij en dat is prima verlopen. Daarbij kan het van belang zijn dat bij onze gasten hun eerste speler Tommy Haas eveneens met een blessure sukkelt, al nemen wij aan dat die tijdig verholpen zal zijn.

Opnieuw rust er een grote verantwoording op de schouders van Paul Haarhuis, die tegen de Spanjaarden de drijvende kracht achter de Nederlandse successen was. Wij gaan ervan uit dat Raymond Sluiter opnieuw met fanatieke inzet de eerste single voor zijn rekening zal nemen, maar het is de vraag of redelijkerwijs van deze jonge speler verlangd mag worden dat hij er even fris en brutaal tegenaan zal gaan als tegen de Spanjaarden.

Het komt er op neer dat succes niet is uitgesloten maar dat de Duitsers een gewaarschuwde ploeg zijn die zich niet zomaar gewonnen zal geven. Ook de houding van het Oranje-publiek kan opnieuw van eminent belang zijn. Tegen Spanje in Eindhoven barstte de hal bijna uit zijn voegen. Dezelfde instelling zal noodzakelijk zijn om tot hetzelfde succes te komen.

    • Herman Kuiphof