`Boerentoeslag' van tien cent op melk

De prijs van een pak melk of karnemelk wordt met ingang van aanstaande maandag verhoogd met een `boerentoeslag' van een dubbeltje per liter.

De toeslag geldt twee maanden en komt ten goede aan de melkveehouders, die zijn getroffen door de mond- en klauwzeercrisis. Dat heeft directeur T. Roos van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vandaag meegedeeld. De toeslag geldt voor magere, halfvolle en volle melk en karnemelk.

De toeslag wordt berekend aan de supermarkten door de twee coöperaties die het grootste deel van de markt in handen hebben, Campina Melkunie en Friesche Vlag, en heeft de instemming van de supermarkten. ,,Supermarktketens staan niet te dringen om prijzen te verhogen, maar dit is een bijzondere situatie'', aldus Roos. ,,Boeren lijden veel financiële en economische schade. Dit is voor hen een steuntje in de rug. Wij hopen dat de consumenten daar begrip voor hebben.'' De totale extra inkomsten uit de boerentoeslag berekent Roos op ruwweg 15 miljoen gulden. Dat komt neer op 60 gulden per boer per week.

De gemeenten Ommen en Denekamp hebben alle festiviteiten op Koninginnedag afgelast uit vrees voor verdere verspreiding van het mond- en klauwzeervirus. Ook het Nederlands kampioenschap ballonvaren, dat in mei in de Belgische Ardennen zou worden gehouden, gaat niet door. Studenten van het Van Hall Instituut voor agrarisch hoger onderwijs in Leeuwarden hebben agrarische studenten in het land op om donderdag een stille tocht te houden tegen het non-vaccinatiebeleid van de EU.