Verlies van UPC nu `op dieptepunt'

Het verlies van kabelbedrijf UPC is in het laatste kwartaal van 2000 verder toegenomen. Volgens bestuurder C. Bracken zijn de resultaten op een dieptepunt en zal het kabelbedrijf vanaf nu verbetering laten zien.

UPC gaf vanmorgen geen toelichting op de financiële resultaten van vorig jaar, maar de bestuursleden beperkten zich tot korte opbeurende verklaringen en het beantwoorden van vragen. Bestuursvoorzitter M. Schneider maande tot geduld: ,,Alles wat we beloofd hebben komt er nog steeds aan.'' UPC heeft de grootschalige lancering van digitale diensten op de televisie in Amsterdam uitgesteld tot komend najaar.

Het nettoverlies over heel 2000 verdrievoudigde bijna, van 784 miljoen naar 2 miljard euro (4,4 miljard gulden). De omzet verdubbelde ruim, van 448 miljoen naar 1 miljard euro. Vooral het samenvoegen van de vaak zeer verschillende kabelbedrijven die UPC opkoopt met hun infrastructuren is een kostbare operatie. In het vierde kwartaal vorig jaar kwam het nettoverlies uit op 514 miljoen euro.

Operationeel directeur G. Musselman erkende dat het bedrijf in het afgelopen jaar de draad is kwijt geraakt. Hij beloofde beterschap. Dat deed hij afgelopen najaar ook al. Toen bezorgde de gebrekkige dienstverlening de kabelmaatschappij een stevige aanvaring met klanten en belangengroepen. Volgens Musselman kan UPC het zich niet veroorloven om steken te laten vallen in voor het bedrijf belangrijke landen als Nederland, Oostenrijk en Polen. ,,We moeten correcte rekeningen sturen en de telefoon opnemen als mensen bellen met klachten'', aldus Musselman.

UPC houdt vast aan de verwachting dat het resultaat voor afschrijvingen en rente (ebitda) in de loop van volgend jaar positief zal zijn. Vorig jaar werd een ebitda-verlies van 363 miljoen euro geboekt, een verdrievoudiging ten opzichte van 1999 (120 miljoen euro). Volgens UPC was dat minder slecht dan verwacht.

UPC houdt er geen rekening mee dat het zijn kabelnetwerk moet openstellen voor concurrenten, zoals door de Nederlandse overheid en toezichthouders Opta en Nma wenselijk wordt geacht. ,,De wetgevers beschikken niet over de technologisch kennis om te begrijpen dat dit moeilijk gaat'', aldus Schneider. Volgens UPC is de capaciteit van een kabelnetwerk en de ruimte om anderen toe te laten vergeleken met andere infrastructuren beperkt.

UPC bestaat sinds vorig jaar uit drie divisies, UPC Distribution (de landendivisie), UPC Media (internet, betaaltelevisie) en Priority Telecom (telefonie).