Verdi in Oss

,,Verdi leeft in Oss. Ons Verdi-project is in Nederland waarschijnlijk uniek. Het Verdi-concert dat we dit Verdi-jaar geven is in samenwerking met allerlei culturele instellingen in Oss uitgegroeid tot een compleet Verdi-programma met een tentoonstelling, lezingen, concerten, filmvoorstellingen, een cursus en een zangfestival. Oss houdt van Verdi. Ons Verdiconcert van vorige week was al een maand tevoren uitverkocht. We hebben de laatste jaren in Oss veel Verdi-opera's uitgevoerd, Nabucco twee keer, I Lombardi en Atilla. Volgend jaar doen we Giovanna d'Arco. Ja, we hebben in Oss wel wat met Verdi.''

Ton van den Boom (59), docent natuur- en scheikunde, kreeg op zijn veertigste verjaardag zanglessen cadeau en werd kort daarna lid van de Osse Opera Vereniging die met een groot aantal activiteiten het honderdste sterfjaar van Giuseppe Verdi herdenkt. De drie reguliere Nederlandse operagezelschappen doen daaraan dit jaar niets. Maar in Oss wordt tijdens het Verdi-jaar op initiatief van de Osse Opera Vereniging de grootste Italiaanse operacomponist aller tijden uitvoerig herdacht. Nog nooit werkten in Oss zoveel instellingen samen in één project.

,,De Osse Operavereniging bestaat al 69 jaar en voor ons is Verdi erg belangrijk. Verdi is een componist die weet wat koren kunnen en weet wat zangers kunnen. Juist die vroege Verdi-opera's zijn voor ons koor erg dankbaar repertoire. Daarin zijn wij als koor de grote solist en hoeven wij slechts weinig solisten van buiten aan te trekken. In Atilla hadden we vorig jaar maar twee professionals nodig. De titelrol werd gezongen door Hein Remmers uit ons eigen koor, zelf zong ik de kleine basrol van Leone.

,,Voor de operavoorstelling, die we om het andere jaar geven, repeteren we een heel jaar, elke week. Woensdag beginnen we aan Giovanna d'Arco, die voor mei 2002 staat geprogrammeerd. Van april tot kerstmis repeteren we het zingen, in januari komt de regisseur erbij. De kostuums maken we zelf of we huren die van een andere operavereniging. Decors maken we ook, een operavereniging heeft geen opslag om die te bewaren. We hebben een heel behoorlijk niveau en het ziet er mooi uit, dat blijkt ook uit de respons. Het publiek is tegenwoordig verwend, je kunt niet meer een patronaatsvoorstelling brengen. Er komen zelfs mensen uit Rotterdam naar de opera in Oss. Dirigent Piet van der Sanden zegt altijd: `We zijn wel een amateurvereniging, maar we zijn geen stelletje amateurs.'

,,In ons Verdi-jaar brengen wij uiteraard ook een Aida, een film uit 1953, met in de titelrol Sophia Loren die `zingt' met de stem van Renata Tebaldi. In het theater De Lievekamp in Oss hadden we pas nog een grandioze Aida-voorstelling door een Bulgaarse opera, twee avonden uitverkocht. Ik heb met tranen in de ogen naar die mannenkoren zitten luisteren.

,,Er zijn veel koren in Oss. Op 16 september is er het Fantastival, de Osse Uitmarkt, met een open korendag waarop Verdi wordt gezongen. Er komt ook een laagdrempeliug Promconcert in het Topstadion. Ik hoop dat ze dit jaar ook voor Verdi komen, want het is heerlijke muziek. Het slavenkoor Va pensiero uit Nabucco en de Triomfmars uit Aida zijn inmiddels voetbalmuziek, terwijl veel mensen misschien niet eens weten dat het Verdi is. Ja, Verdi leeft voort in Oss.''

Verdi in Oss: 22 en 25/4 Aida-film in De Groene Engel; 9, 16/9 Open Verdifestival `Oss zingt Verdi'; 19, 25/9 en 2 9/10 Verdicursus in Volksuniversiteit; 21/10 Kamerconcert in museum Jan Cunen; 23/10 lezing over vader-dochterrelaties in opera's van Verdi; 17/11 concert door Osse Opera Vereniging in de Reinart Gallery. Inl. Projectenbureau Muzelinck (0412) 623727.

    • Kasper Jansen