Twaalfde geval MKZ in Vaassen

Op een bedrijf in het Gelderse Vaassen is het twaalfde geval van mond- en klauwzeer vastgesteld. Het vee van zeventig bedrijven in een straal van twee kilometer zal worden afgemaakt. Vaassen ligt in de gemeente Epe, net als Oene waar twee weken geleden het eerste geval van besmetting werd vastgesteld. Bij het ministerie van Landbouw is nog niet bekend hoeveel dieren zich in de zeventig omliggende bedrijven bevinden.

Vanmiddag zou bekend worden of het virus ook rondwaart in bedrijven in Maren-Kessel en Sprang-Cappelle, die er ernstig worden verdacht besmet te zijn.

De noodvaccinatie op 227 bedrijven rond een besmet bedrijf in Kootwijkerbroek (Veluwe) is afgelopen weekeinde rustig begonnen. De vrees bestond dat het opnieuw tot een confrontatie tussen boeren en medewerkers van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) zou komen. Vrijdag werden RVV-medewerkers nog enkele uren gegijzeld. De boeren protesteren tegen de in hun ogen zinloze preventieve ruimingen. Omdat er onvoldoende capaciteit is bij het destructiebedrijf, krijgt het aanwezige vee een noodvaccinatie toegediend.

De rechter heeft zaterdag bepaald dat 140 schapen van het zeldzame Schoonebeker-ras mogen worden afgemaakt. Dit ras wordt volgens de stichting De Landschappen met uitsterven bedreigd. De schapen krijgen eerst een noodvaccinatie, om later te worden afgemaakt.

Volgens de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf, MKB Nederland, ondervinden andere sectoren dan landbouw en veeteelt inmiddels veel schade van de MKZ-uitbraak. De schade voor het midden- en kleinbedrijf is inmiddels opgelopen tot 200 miljoen gulden, aldus MKB Nederland. Met name bedrijven voor landbouwmechanisatie en grondverzet worden getroffen, maar ook toeristische bedrijven hebben te maken met omzetderving.

Wetenschappers van het Plum Island Animal Disease Center op Long Island, bij New York, hebben een snelle test ontwikkeld voor mond- en klauwzeer. Daarmee zou het virus in plaats van binnen minimaal twee dagen, binnen 90 minuten kunnen worden vastgesteld, zo meldt het persbureau AP. Snelle diagnose zou preventieve ruimingen overbodig kunnen maken.