Spoorstaking afgeblazen

De grootste spoorwegvakbond VVMC heeft de geplande staking voor vandaag op het laatste moment afgeblazen. De VVMC stemt in met het akkoord tussen minister Netelenbos (Verkeer) en de leiding van de Nederlandse Spoorwegen. Deze waren gisteren overeengekomen de vaste arbitragecommissie-De Ruiter een uitspraak te laten doen over het zogenaamde `rondje om de kerk'.

Alle treinen reden vanmorgen volgens plan.

Volgens VVMC-bestuurder H. Vankan was de ruimte tussen de eisen van de bond en het voorstel van de minister zo klein geworden, dat een staking niet opwoog tegen ,,het nu bereikte resultaat''. De vakbond FNV bestudeert de voorstellen van de minister en de NS-top nog. Een woordvoerster zegt de afspraken vooralsnog ,,erg vaag'' te vinden. Als de FNV niet akkoord gaat met de arbitrage, gaat een geplande staking voor donderdag alsnog door.

Minister Netelenbos heeft gisteren op haar ministerie na een beraad van tweeëneenhalf uur met de top van de spoorwegen een aantal afspraken gemaakt. De NS-top en de minister onderschrijven dat de nieuwe dienstregeling (`rondje om de kerk') in ieder geval op 10 juni wordt ingevoerd. Als de commissie-De Ruiter de procesvereenvoudiging afwijst, zal het `rondje' alsnog worden afgeschaft.

Spoorwegen: pagina 3