Slagvaardig NEC simpel langs Ajax

NEC heeft Ajax gisteren de zesde seizoensnederlaag toegebracht. In Nijmegen won de ploeg van trainer Neeskens met 1-0 door een treffer van spits Hristov, die dit seizoen al vijftien keer heeft gescoord.

NEC toonde meer ervaring en meer vechtlust dan het veredelde jeugdelftal uit Amsterdam. Bij Ajax stonden zes spelers onder de twintig jaar opgesteld. Linksbuiten Bechan debuteerde. De 18-jarige junior kwam er niet aan te pas tegen het fysiek sterke NEC, dat na jaren van degradatievoetbal dit seizoen een stabiele middenmoter is.

Trainer Neeskens behaalde dit seizoen vier punten tegen de club waarmee hij in de jaren zeventig successen vierde. In de Arena werd het afgelopen najaar 0-0. NEC dankte de zege aan een bevlieging van Hristov, die half hinkend drie Ajacieden op het verkeerde been zette alsof zij stilstonden. Hristov punterde de bal vervolgens in het Amsterdamse doel. De Macedoniër was kort daarvoor geblesseerd geraakt en werd daarna meteen vervangen.

Ajax kon niet profiteren van de nederlaag die Feyenoord eerder op de dag had geleden. De Amsterdamse ploeg heeft nog zes punten achterstand op de Rotterdamse rivaal. Beide teams, die strijden om een plaats in de Champions League, ontmoeten elkaar nog in de Arena. De derde plaats geeft recht op een plaats in de voorronde van het Europese hoofdtoernooi.

Vitesse behaalde een fortuinlijke 1-0 overwinning bij FC Groningen. De Malinese middenvelder Diarra maakte na de pauze het enige doelpunt in het Oosterpark. Doelman Zoetebier voorkwam een Arnhemse achterstand. Vitesse, dat in de competitie vijfde staat, blijft op twee fronten in de race voor een plaats in het UEFA-Cuptoernooi. Volgende week speelt de ploeg van trainer Koeman in de halve finales van het bekertoernooi tegen FC Twente.

Behalve De Graafschap leden de degradatiekandidaten een nederlaag. Sparta verloor op eigen veld met 1-0 van FC Utrecht, door een treffer van Kuyt. De verliezende coach Van Hanegem wilde na afloop weinig zeggen over de aanbieding van FC Twente. Fortuna Sittard verloor met 1-0 bij NAC, door een treffer van de Braziliaan Cristiano. Hekkensluiter RBC leed een 2-0 nederlaag bij Heerenveen. Lurling scoorde tweemaal.