Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portret van de joods-Poolse schrijfster Paula Gruber die in de Tweede Wereldoorlog in Polen op wonderbaarlijke wijze de systematische uitroeiingspolitiek van de nazi's overleefde. Deze week verschijnt van haar hand het boek Pijn die blijft. Ook aandacht voor de mond- en klauwzeercrisis in Nederland. Ned.2, 18.20-19.05u..

Waskracht! Portret van de eind vorig jaar overleden Utrechtse clown, goochelaar en poppenspeler Kees Korver, alias Korvera. Tijdens een schnabbel voor studenten werd hij onwel en overleed op de intensive care toen zijn familie net naar huis was. Ned.3, 20.00-20.30u.

Nova. Het laatste nieuws over de MKZ-epidemie, de arbitragecommissie die het conflict bij de NS moet oplossen en de nominaties voor de Libris literatuurprijs. Ned.3, 22.28-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Dying To Win. Over prestatieverbeterende middelen bij de sportbeoefening die de ware atleten van de Olympische Spelen van het podium dreigen te stoten. Het Internationale Olympisch Comité probeert dit groeiende probleem uit te bannen. NGC, 20.00-21.00u.

Hard cash. Over hoe criminelen d.m.v. een nepbankautomaat gegevens van bankklanten achterhalen en hoe je geld kunt sparen door regelmatig van bankrekening te wisselen. Afl.: Hole in the wall gang. BBC1, 20.30-21.00u.

De wereld is klein. Reportage over de voortgaande strijd tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland. Afl.: The struggle is not over. Canvas, 20.55-21.30u.

Dokument: Opgelet zakkenrollers. Ondanks de waarschuwingen op stations en in treinen worden steeds meer mensen beroofd van geld en pasjes. Een portret van de wereld die schuilgaat achter het zakkenrollen. Ned.1, 22.55-23.41u.

Dot com and kosher. Over het leven van vijf jonge joodse webjournalisten die erachter komen wat de betekenis van het joods zijn is in de huidige maatschappij. BBC1, 0.15-0.50u.

Lebensgeschichten aus Osteuropa. Volgens de bewoners van het onbeduidende Roemeense Sulina, heette hun stad vroeger Europolis en was het een handelsstad van betekenis. ZDF, 0.10-1.40u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Vice-premier Annemarie Jorritsma praat onder andere over de verloving van Willem-Alexander en Máxima. Ook aanwezig is de zanger Gordon. RTL4, 22.45-23.45u.

SPORT & MUZIEK

Single luck. In deze achtste aflevering van een serie over hitsuccessen aandacht voor het nummer Love is all uit 1975 van Roger Glover. Ned.3, 20.30-21.00u.

Dokwerk - Sport: De mentale kwestie. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

DRAMA & KUNST

Wilhelmina. Eerste van een vierdelige dramaserie over het werk en leven van koningin Wilhelmina met in de hoofdrollen Anne-Wil Blankers en Mark Rietman. Afgelopen zaterdag besproken door Anna Visser. 1Ned.1, 21.01-21.59u.

The new EastEnders. Eerste aflevering van een serie over de huidige kunstscene in East End met o.a. Tracey Emin die de soundtrack voor een commercial opneemt en Tim Noble en Sue Webster bij het voorbereiden van een programma in hun galerie. Verder wil fotografe Laura White zichzelf op de kaart zetten. BBC2, 0.20-1.05u.

FILM

Conspiracy Theory (Richard Donner, 1997, VS). Doorsnee thriller met spectaculaire achtervolgingen, fotogenieke schietpartijen en vooral twee supersterren: paranoïde taxichauffeur Mel Gibson waarschuwt overheidsdienaar Julia Roberts voor aanslag op de president. Yorin, 20.30-23.00u., onderbroken door reclame.

That Thing You Do! (Tom Hanks, 1996, VS). Tom Hanks' eigenhandig geschreven regiedebuut is een braaf stukje Amerikaanse popgeschiedenis, toegespitst op de opkomst (in 1964) en ondergang van een fictief bandje. Een opgewekte toon, veel nostalgie, maar niks te vertellen. Fox, 20.30-22.20u., met reclame.

Ace Ventura: When Nature Calls (Steve Oedekerk, 1995, VS). Tweede klucht met de tomeloze Jim Carrey als dierendetective. In Afrika moet hij een witte vleermuis opsporen. Veel poep- en piesgrappen voor 8-jarigen. Ned.2, 21.20-22.50u.

Les femmes s'en balancent (Bernard Borderie, 1953, Frankrijk). Misdaadfilm met Eddie Constantine als Lemmy Caution. TV5, 22.15-0.10u. & morgen, 14.15-16.00u.

The Real Blonde (Tom DiCillo, 1997, VS). Regisseur van Living in Oblivion maakte een betrekkelijk oppervlakkige satire over de Newyorkse reclame- en soapwereld. Met Matthew Modine als snobistische, werkloze acteur en een bijrol van Kathleen Turner als casting agent. ZDF, 22.15-23.55u., nagesynchroniseerd.

Tommy Tricker and the Stamp Traveller (Michael Rubbo, 1988, Canada). Filatelistisch jeugdavontuur. Tot postzegelformaat verkleinde jongen doorkruist per brief de wijde wereld. Morgen, Ketnet, 9.00-10.40u.

Heart of the North (Lewis Seiler, 1938, VS). Western in vroeg Technicolor. Heeft van doen met goudrovers. Morgen, ARD, 10.40-12.00u., nagesynchroniseerd.

The Apple Dumpling Gang (Norman Tokar, 1975, VS). Familiewestern van Disney over drie afgedankte weeskinderen die anno 1870 op een reusachtige goudklomp stuiten en plotsklaps enorm geliefd raken. Morgen, BBC2, 11.50-13.30u.

The Bliss of Mrs. Blossom (Joseph McGrath, 1968, VS/Engeland). Dwaze klucht. Verveelde echtgenote Shirley MacLaine van brassière-fabrikant Richard Attenborough verbergt op zolder haar minnaar James Booth. Bijrol van John Cleese. Morgen, SBS6, 13.45-15.10u., onderbroken door reclame.