RKC overwint Feyenoord op karakter

Met een onthutsend zwak optreden maakte Feyenoord gisteren in Waalwijk vroegtijdig een einde aan de spanning in de competitie. De Rotterdamse ploeg zag na een verdiende 2-0 nederlaag tegen RKC de achterstand op concurrent PSV – met nog acht wedstrijden te gaan – oplopen tot een vrijwel onoverbrugbare kloof van zeven punten. RKC steeg naar de vierde plaats en maakt zowaar kans op deelname aan Europees voetbal.

Teleurgesteld, maar vooral boos was Feyenoord-coach Bert van Marwijk na afloop. Niet eens zozeer over het resultaat, maar meer over de instelling van de Feyenoorders. Een schande noemde hij het optreden van de meeste spelers. ,,Te veel mensen hebben gefaald. Dit is de grootste teleurstelling dit seizoen'', sprak Van Marwijk, die zijn woede buiten de kleedkamer in bedekte termen uitte. Even daarvoor had hij zich naar eigen zeggen ten overstaan van de spelersgroep niet ingehouden.

Twee weken geleden dacht Van Marwijk na de terugkeer van de vleugelspitsen Kalou en Leonardo afscheid te hebben genomen van een langdurige kwakkelperiode. De ploeg had weliswaar in een paar weken tijd een voorsprong op PSV zien veranderen in een achterstand, maar na een 5-1 overwinning op FC Twente leek het geloof in eigen kunnen toch weer teruggekeerd. In Waalwijk werd gisteren duidelijk dat Feyenoord geen aanspraak meer kan maken op het kampioenschap.

Aan het begin van het seizoen werd in Rotterdam bijna schouderophalend gereageerd op het vertrek van de Argentijnse spits Cruz naar het Italiaanse Bologna. De Rus Kornejev, de Braziliaan Somalia, de Ier Connolly en de Zweedse aankoop Elmander kregen allemaal de kans zich in de punt van de aanval voor de Deen Tomasson te manifesteren. Maar geen van de aanvallers is tot dusver doeltreffender dan de vaak omstreden Cruz gebleken.

In Waalwijk werd miljoenenaankoop Elmander door Van Marwijk buiten de ploeg gelaten en mocht de halverwege het seizoen van Excelsior teruggehaalde Connolly weer zijn opwachting in de basis maken. De kleine Ierse international kreeg in totaal drie opgelegde kansen. Doelpunten maakte hij niet. Evenmin als zijn ploeggenoten. De enige treffers in het duel werden gemaakt door RKC-spits Rick Hoogendorp, die nu dertien doelpunten achter zijn naam heeft staan.

In het eerste kwartier van de wedstrijd in het met 6.200 uitverkochte Waalwijkse stadion kreeg Feyenoord weliswaar een paar uitgelezen mogelijkheden om de leiding te nemen, maar overtuigend was het optreden van de ploeg van Van Marwijk gisteren nooit. Door de afwezigheid van de geblesseerde Van Wonderen werd de opbouw verzorgd door technisch beperkte spelers als De Haan en Van Gobbel. Op het middenveld liet het zwak spelende duo Bosvelt-Paauwe het afweten. En voorin bleken Connolly en Tomasson niet koelbloedig, was Kalou nog niet voldoende hersteld van een enkelblessure en viel Leonardo met name op door valpartijen.

Omdat bij Feyenoord ook nog eens de bezieling en de vechtlust ontbraken kon de karakterploeg RKC het grootste deel van de wedstrijd domineren. RKC deelde met de openingstreffer in de 26ste minuut een klap uit die Feyenoord nooit meer te boven kwam. De volledig vrijstaande Hoogendorp kopte een voorzet van de IJslandse uitblinker Joey Gudjonsson achter doelman Dudek.

Elf minuten na rust besliste dezelfde Hoogendorp het duel door een omstreden strafschop te benutten. De verder adequaat fluitende scheidsrechter Temmink zag van grote afstand een overtreding van Feyenoord-verdediger Tininho in een duel tegen de RKC'er Cornelisse. Een omstreden beslissing. De RKC-aanhang begroette de treffer door massaal `We gaan Europa in' te zingen. De Feyenoord-supporters maakten de arbiter minutenlang uit voor `kankerjood' en `hoerenjong'.

Maar het was niet de scheidsrechter die Feyenoord de das om deed, maar het zwakke optreden van de spelers zelf. Lusteloos, zielloos en mentaal zwak. De zwakte van het Feyenoord van gisteren is het hele seizoen al de sterkte van het thuis nog altijd ongeslagen RKC. Vechtlust, strijd en karakter zijn eigenschappen waar coach Martin Jol bij voortduring op hamert bij zijn spelersgroep. De werkwijze van Jol lijkt RKC naar Europees voetbal te gaan brengen. Al is het nauwelijks voor te stellen dat in het huidige onderkomen van RKC – een bouwpakket zonder hekken aan de zijkant van het veld – internationaal gerenommeerde clubs op bezoek zullen kunnen komen.

Feyenoord kent andere zorgen dan RKC. Europees voetbal kan de ploeg van Van Marwijk niet meer ontgaan, maar de ploeg is na gisteren wel vrijwel zeker uitgeschakeld in de strijd om het kampioenschap van Nederland. Het moet trainer Van Marwijk zorgen baren dat de Rotterdammers de strijd om de landstitel juist door een gebrek aan mentaliteit dreigen te gaan verliezen.

    • Koen Greven