Reisopera wil meer

De Nationale Reisopera is volgens de nieuwe intendant Guus Mostart goed op weg bij het wergwerken van het financiële tekort dat werd achtergelaten door zijn voorganger Louwrens Langevoort, nu intendant bij de Hamburgse Staatsopera. Mostart laat zich niet uit over de omvang van het tekort, dat naar verwachting eind 2003 zal zijn ingelopen.

De extra subsidie die de Nationale Reisopera vorig jaar bij de behandeling van de Cultuurnota kreeg toegezegd, zal niet aan het wegwerken van het tekort worden besteed. Die gaat naar een betere marketing en mogelijk extra producties. Het komende jaar zijn er zes, maar Mostart streeft naar acht producties per jaar.

Het komende seizoen brengt de Nationale Reisopera zeventig voorstellingen. Van de zes producties zijn er vijf nieuw. Beethovens Fidelio wordt in de regie van Monique Wagemakers begeleid door het Orkest van het Oosten onder leiding van Jaap van Zweden met Albert Bonnema en Kor-Jan Dusseljee als Florestan en Miranda van Kralingen en Christiane Libor als Leonore. Een première voor het Europese vasteland is de enscenering van Richard Jones van Flight van de Engelse componist Jonathan Dove, een opera over vluchtelingen. De productie is afkomstig van The Glyndebourne Touring Opera.

Ian Judge, regisseur bij The Royal Shakespeare Company, ensceneert Verdi's Ernani en Bittens The Turn of the Screw wordt geregisseerd door Stephen Langridge, begeleid door het Schönberg Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw. Ariodante van Händel wordt geregisseerd door Tobias Hoheisel en Imogen Kogge. Verder staat een reprise op het programma van Léhars Die lustige Witwe in de regie van Karl-Ernst Herrmann.