Recordverlies voor moeder van Swissair

SAirGroup, moedermaatschappij van onder meer de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair, heeft vorig jaar een recordverlies geleden van 2,9 miljard Zwitserse franc (4,1 miljard gulden).

In een toelichting op de jaarcijfers sprak het bedrijf vanochtend van het ,,slechtste jaar in de geschiedenis van Swissair/SAirGroup''. In 1999 boekte Swissair nog een winst van 273 miljoen franc (393 miljoen gulden).

Als reden voor het grote verlies noemde SAirgroup investeringen in de noodlijdende Belgische dochtermaatschappij Sabena, de Franse maatschappijen AOM, Air Liberté en Air Littoral en het Duitse LTU. De luchtvaartmaatschappijen behaalden een negatief resultaat van 3,7 miljard franc (5,3 miljard gulden).

De groep kondigde vanochtend aan vooral te zullen reorganiseren in de buitenlandse deelnemingen. Vorige maand liet de nieuwe SAirGroup-topman Mario Corti al weten dat hij afwil van Sabena, waarvan de maatschappij voor 49,5 procent eigenaar is.

De crisis bij SAirGroup leidde in maart tot het besluit van negen van de tien commissarissen om op te stappen. Vijf commissarissen leggen hun functie neer op 25 april tijdens de aandeelhoudersvergadering. Directievoorzitter Eric Honegger trad terug om plaats te maken voor Mario Corti.

In januari stapte bestuursvoorzitter Philippe Bruggisser al op na forse kritiek op zijn beleid. Het ging daarbij om de slechte resultaten van Sabena. Bruggisser was de man achter de strategie van SAirGroup om minderheidsbelangen te nemen in een aantal kleinere Europese, verliesgevende maatschappijen, waarmee Swissair hoopte van zijn Qualiflyer-alliantie een grotere speler te maken in de Europese luchtvaart.

Uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers blijkt dat niet alleen Sabena verlies leed. De Belgische maatschappij leed een verlies van 325 miljoen euro (715 miljoen gulden). Bij Swissair zelf liep het verlies op tot 195 miljoen franc (281 miljoen gulden). De Franse maatschappijen AOM/Air Liberté en Air Littoral verloren samen 600 miljoen franc (864 miljoen gulden). De Duitse chartermaatschappij LTU leed een verlies van 224 miljoen euro (493 miljoen gulden).