PIZZA BIOBAK

Is de bodem van een pizza een biobak geworden? In 1976 schreef de Engelse kookboekenschrijfster Elizabeth David vol afschuw over een pizzeria in Oxford die aankondigde een pizza special te serveren ,,which has everything''.

Nog steeds worden overal ter wereld deze specials geserveerd; krankzinnige pizza's met teveel. Geen combi is te dol, geen blik, geen restje blijft onbenut. De deegbodem is zo verworden tot een soppige onderlegger, een biobak die er eigenlijk niet toe doet.

In Bailiff Bridge in New Yorkshire kun je anno 2001 een pizza fish & chips bestellen, waarbij de pizzabodem de plaats van een stuk krant heeft ingenomen. In de Verenigde Staten neigt men naar het totaal weglaten van de bodem die toch nooit helemaal wordt opgegeten. Bill Ogle, marketing-directeur van de Pizza Hut bedacht vorig jaar `The Edge', een pizza zonder deeg, voor klanten die alleen maar geïnteresseerd zijn in de bedekking. Van een prijsverlaging was overigens geen sprake. Deze minimale pizza heeft het uiteindelijk niet gehaald.

De lekkerste pizza wordt in een op hout gestookte oven gebakken door een echte Italiaan met gevoel voor subtiel beleg. Voor wie houdt van een krokante bodem met iets erop een recept voor papadom. Papadom/papadum is een dun deegpannenkoekje dat na het bakken zeer krokant is. Je vindt deze `pizza's' van Indiase oorsprong tegenwoordig ook bij de supermarkt. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking en schep er met een afgebroken stuk iets van de volgende dipsaus op.

Bereiding: snijd de lenteuitjes in dunne ringen. Hak de noten in grove kruimels. Verkruimel de roquefort. Roer Hüttenkäse, roquefort, uitjes, peterselie en noten door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

    • Anne Scheepmaker