Oude meesters uitgeleend

Het Rijksmuseum in Amsterdam leent een doek van Johannes Vermeer voor drie maanden uit aan de Hermitage in Sint Petersburg. De gemeente Amsterdam, die eigenaar is de Brieflezende vrouw, is akkoord gegaan met de reis van het kostbare schilderij.

De Hermitage is wereldwijd beroemd, niet in de laatste plaats om de grote collectie Nederlandse meesters. Het Russische museum dankt een deel van de Nederlandse collectie aan Anna Paulowna, die na de dood van het echtgenoot koning Willem II een aantal doeken aan haar broer tsaar Nicolaas verkocht. Ze had namelijk 4,5 miljoen gulden aan schulden geërfd.

De Vermeer is in de Hermitage te zien van 24 september tot 16 december.

Het Rijksmuseum mag van de gemeente ook haar bruiklenen Het gebed zonder end van Nicolaas Maes en Het aanreiken van een brief van Pieter de Hooch uitlenen. Ze gaan onder meer naar een tentoonstelling in de Verenigde Staten.