Opluchting na arrestatie Miloševic

De internationale gemeenschap heeft opgelucht en verheugd gereageerd op de aanhouding van de man die ze verantwoordelijk houdt voor vier oorlogen op rij en voor talloze schendingen van de mensenrechten en oorlogsmisdaden.

Hoewel Belgrado niet bereid is Miloševic wegens oorlogsmisdaden te vervolgen en evenmin bereid is hem aan het VN-tribunaal in Den Haag uit te leveren, overheerste gisteren de opluchting dat hij ten minste is opgepakt. De regeringen in Londen, Parijs en Berlijn maakten duidelijk dat de aanhouding ,,een eerste stap'' is die uiteindelijk tot zijn uitlevering zal leiden.

Joegoslavië maakte gisteren duidelijk niet van plan te zijn Miloševic uit te leveren, maar sloot uitlevering ook niet uitdrukkelijk uit. ,,Vóór we een wet hebben [die uitlevering van staatsburgers mogelijk maakt] kan geen enkele burger worden uitgeleverd'', aldus de Servische minister van Justitie. Hij voegde daaraan toe dat het onmogelijk is nu al te zeggen of het juridische onderzoek, dat moet leiden tot een proces ,,tien dagen of zes maanden zal duren''.

De Amerikaanse regering heeft eerder Belgrado tot 31 maart de tijd gegeven om te bewijzen dat het met het VN-tribunaal samenwerkt, dit op straffe van sancties, onder andere in de vorm van bevriezing van 50 miljoen dollar economische hulp. Waarschijnlijk wordt vandaag in Washington bekendgemaakt of Joegoslavië die hulp krijgt. President Bush liet zich gisteren positief uit over ,,acties die Belgrado reeds heeft ondernomen in de samenwerking met het tribunaal''.

De NAVO noemde de arrestatie een ,,belangrijke gebeurtenis die essentieel is voor de stabiliteit op de Balkan''. De Europese Unie beoordeelde de aanhouding als ,,een belangrijke stap richting vrede en rechtvaardigheid'' en zei te hopen dat ze het eind is van Miloševic' politieke carrière, ,,die de regio zoveel verwoesting en de bevolking zoveel leed heeft gebracht''. Carla del Ponte, hoofdaanklager van het tribunaal, sprak van ,,een positief teken''. Alleen Rusland reageerde terughoudend: een woordvoerder van de Russische regering sprak van een ,,interne ontwikkeling'' in Joegoslavië - daarmee aangevend dat er geen verband hoort te bestaan tussen de aanhouding en het VN-tribunaal. ,,Elke druk op Belgrado kan de democratie in Joegoslavië verzwakken'', zo werd gezegd. Veel leiders in Rusland, variërend van de communist Zjoeganov tot de leider van `huispartij' van president Poetin en leiders van de liberale oppositie, vonden dat Miloševic niet aan het VN-tribunaal moet worden uitgeleverd.