Ook 1 april in Saoedi-Arabië in de ban

De Saoediërs moeten het al zonder de Pokémon-monsters stellen, omdat die vol zouden zitten met joodse, christelijke en shintoïstische symbolen, maar nu is ook 1 april in de ban gedaan.

De Saoedische Groot-mufti, sjeik Abdul Aziz bin Abdullah al-Sheikh, erkende gisteren dat de Westerse traditie van de 1-april grap terrein wint onder moslims, maar hij noemde het ,,een praktijk van de ongelovigen''.

In antwoord op een vraag van het dagblad Al-Riad onderstreepte hij dat 1-april grappen verboden zijn omdat leugens te allen tijde zijn verboden en onder bijna alle omstandigheden. Gelogen mag er alleen worden, aldus de Groot-mufti, wanneer dat mensen met elkaar verzoent, in tijd van oorlog en wanneer een man of vrouw de eer van de wederhelft moet beschermen.

De vraag rijst nu of de uitspraak van de Groot-mufti, de hoogste Saoedische geestelijke, zelf misschien een 1-april grap is. Die kans lijkt zeer klein. De Groot-mufti heeft zich tot dusverre in zijn uitspraken weinig humoristisch getoond, en de in Saoedi-Arabië gangbare stroming van de islam, het wahabisme, is loodzwaar en buitengewoon intolerant. Alle uitingen van andere godsdienstige richtingen dan de eigen, zijn in het koninkrijk strikt verboden.

In het buurland Irak zijn ook de 1-april grappen onder controle van het regime en navenant geestig. Het dagblad Babel, eigendom van Saddam Husseins zoon Uday, meldde gisteren op de voorpagina dat de voedselrantsoenen aanzienlijk worden verhoogd. Op de laatste pagina werd de lezer elke illusie weer ontnomen. Irak is sinds de bezetting van Koeweit in 1990 aan een internationaal handelsembargo onderworpen.