Onderonsje

Velen met mij zullen zich verbaasd hebben over het ongelukkige tijdstip waarop de verloving van P.W.A. en Máxima werd aangekondigd. Want op hetzelfde moment dat het niet te benijden stel publiekelijk onder het juk van Kok door moest, werd de beslissing genomen om 50.000 dieren weliswaar niet levend uit een vliegtuig in zee te gooien, maar ze toch af te maken omdat ze geen waarde meer hebben voor een economisch systeem.

Waarom juist op vrijdag 30 maart om 18:00 uur en niet een weekje uitstel? Even opper ik dat Máxima misschien wel zwanger is, wat gelet de spreekwoordelijke onhandigheid van P.W.A. en de plotselinge metamorfose van Máxima – van slanke meid tot slecht gekapt en in een te wijd jurkje gestoken secretaresse-typetje – best aannemelijk is. Maar die gedachte verwerp ik als ik me realiseer dat we op die dag niet alleen de monarchie veiligstellen en de drijfjacht op onschuldige dieren herinvoeren, maar ook op het punt staan de structuur van Radio 1 overhoop te halen. Ze moeten dus lang van tevoren in het paleis bij elkaar zijn gekomen om afspraken te maken: Kok, Beatrix en Jan Westerhof, de netmanager van Radio 1.

Die dertigste maart – amper twee dagen voor de totale kaalslag van onze nationale nieuwszender – kan geen toeval zijn geweest. Overdag is de VPRO dan nog bezig met het laatste totaalprogramma met onder meer het eind van een drieluikje over het royal boulevardblad Privé – door een verslaggever die waarschijnlijk een BVD-undercoveragent is waardoor het kritische VPRO-team geen schijn van kans heeft. Maar Westerhof heeft het zekere voor het onzekere genomen. ,,We doen de aankondiging om 18:00 uur, dan zitten die praatjesmakers al hoog en breed in de kantine. Bovendien luistert dan niemand naar het Journaal, met al die geruimde dieren en boze boeren.'

,,En later op de avond?', vraagt Beatrix bezorgd.

Maar dan mengt Kok zich in het gesprek. ,,U luistert zeker niet vaak naar de radio, hoogheid, want Westerhof en ik hebben enige tijd geleden al maatregelen genomen. Vanaf een uur of acht hebben we op alledrie de zenders identieke uitzendingen. Op Radio 1 praat bij BNN een ex-werkneemster van TMF wat plaatjes aan elkaar, op Radio 2 dito met een sterretje en op Radio 3 zit ook zo'n ex-TMF-ster maar dan voor de NPS.'

Constant dezelfde muziek en dezelfde slappe praatjes, de ultieme horizontale programmering. Beatrix is niet helemaal overtuigd. ,,Maar later op de avond. Wat gebeurt er dan op de radio. En de hele zaterdag en zondag?'

,,Maakt U zich maar geen zorgen, hoogheid', zegt Westerhof. ,,In het weekend is er al jaren geen nieuws meer, laat staan een kritische stem over de verloving. RKC-Heerenveen, Spangen tegen Ons Eibernest, de knie van Van Nistelrooy en het humeur van Adriaanse zijn dan de items. En het gaat er in als koek. Vanaf maandag 1 april is alles totaal veranderd en loopt de verloving geen gevaar meer', vervolgt Westerhof vol trots. ,,Wat rest zijn de korte, snelle items, hoogheid. En alles helemaal horizontaal, zonder enige diepgang, gegarandeerd. En we hebben ze nog gekoppeld ook: de VPRO, de Vara en de EO. Hoe moeten die in godsnaam gezamenlijks iets lulligs over Zorreguieta uitzenden? En van de combi KRO, AVRO/NPS valt al helemaal geen kritiek te verwachten.'

,,Om te voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen', interumpeert Kok, ,,heeft Jan het laatste restje onderzoeksjournalistiek op Radio 1 verbannen naar het slecht beluisterde Radio 5, een zender die onlangs werd omgedoopt tot 747 en dus vanzelf wel uit de lucht zal vallen.'

Opgelucht haalt Beatrix adem en schenkt een kopje thee in. Bij het verlaten van het paleis fluistert ze in Kok's oor: ,,zullen we Jan een ridderorde geven, of een tripje naar de Antillen aanbieden?'

,,Doe maar beide', is zijn antwoord.

http://www.hansdulfer.nl

    • Hans Dulfer