`Omzetstijging bij supermarkten door epidemie'

De omzet van supermarkten is door de uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland gestegen. Dit heeft een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gezegd.

Vlak na de mond- en klauwzeeruitbraak in Nederland, op donderdag 22 en vrijdag 23 maart, gingen de consumenten hamsteren. Uit vrees voor een tekort aan zuivelproducten, door het vervoerverbod voor melk, werd vooral extra veel houdbare melk ingeslagen. Consumenten hamsterden ook vlees, dier- en babyvoeding en zelfs appelmoes.

Zuivel- en vleesproducten raakten uitverkocht en bijna de helft van de winkeliers zag de omzet in deze productgroepen tussen de twintig en dertig procent toenemen, aldus het tijdschrift Distrifood. Brancheorganisatie CBL had verwacht dat de consumenten na het hamsteren de week daarop minder zouden inkopen. Dan zou er geen sprake zou zijn van omzetstijging maar eerder van omzetverschuiving. Nu blijkt echter dat klanten de afgelopen week gewoon normaal hebben ingekocht.

Volgens de woordvoerder van het CBL hebben consumenten ,,meer geconsumeerd of houden ze hun voorraden achter de hand omdat de mond- en klauwzeersituatie nog erg onvoorspelbaar is.''

De afzet van gipsen beeldjes van de heilige Antonius-Abt is de eerste drie maanden van dit jaar sterk toegenomen, vergeleken met het vorig jaar. De heilige is de schutspatroon van het vee en de veeboeren. Het beeldje, dat wordt gemaakt bij gieterij Mavada in Asten, zou mensen en dieren beschermen tegen tal van ziekten, zoals mond- en klauwzeer, BSE en varkenspest. Volgens Mavada-directeur M. van Dam zijn door de MKZ-crisis in de afgelopen drie maanden evenveel beeldjes verkocht - 25 – als in heel 2000. ,,Ook met de varkenspest en de BSE kochten veel boeren het beeldje.''

Andere bedrijven lijden juist veel schade door het mond- en klauwzeervirus. De belangenvereniging voor het midden- en kleinbedrijf, MKB, raamt die schade voor zo'n tienduizend bedrijven de afgelopen maand op ruim 200 miljoen gulden. MKB gaat daarbij uit van een gemiddelde omzetderving van tien procent.

Bedrijven in de landbouwmechanisatie en grondwerkzaamheden hebben volgens MKB de grootste problemen. Zo'n drieduizend bedrijven liggen stil doordat de landbouwsector nauwelijk of geen opdrachten verstrekt. Verder zijn tweeduizend bedrijven in de toeristensector gedupeerd, alsmede olie- en veevoederbedrijven en detailhandel, dienstverlening en constructie- en installatiebedrijven.