Lyrische artikelen

De Argentijnse media wierpen zich het afgelopen weekeinde uitbundig op de `droombestemming' van de Argentijnse Máxima. De kranten gaven gedetailleerde berichtgeving van de aankondiging van de verloving van de Nederlandse kroonprins 'Guillermo Alejandro' met Máxima Zorreguieta. Grote kranten citeerden de uitspraken van Máxima over het militaire regime en over de rol die haar vader als staatssecretaris van Landbouw heeft gespeeld.

Ook de Nederlandse controverse over de rol van Jorge Zorreguieta ten tijde van de militaire dictatuur en de aankondiging dat Zorreguieta niet op het huwelijk van zijn dochter aanwezig zal zijn, kregen ruime aandacht. La Nación, een conservatieve krant die als enige de verklaring van Jorge Zorreguieta afdrukte, had zijn Londense correspondent naar Den Haag gestuurd. Temidden van lyrische artikelen over Máxima en de vermelding van ,,tienduizenden Hollanders die de straat opgingen om feest te vieren'', stond ook een verwijzing naar de juridische actie van M. Mourik, de oud-ambassadeur bij de Unesco die een proces tegen Zorreguieta wil aanspannen. La Nación meldde dat premier Kok het afgelopen half jaar twee keer uitvoerig met de Argentijnse president De la Rúa over de kwestie-Zorreguieta heeft gesproken.

De enige krant dit weekeinde kwam met een opiniërende artikel over de koninklijke verliefdheid van Máxima, was Pagina 12. In een column maakte Miguel Bonasso korte metten met de verklaring van Zorreguieta. ,,Van de eerste tot de laatste regel liegt hij dat hij barst'', aldus Bonasso. Volgens de oud-guerrillero verkracht Zorreguieta de waarheid door van `militaire regering' te spreken terwijl in werkelijkheid sprake was van een `terroristische dictatuur die zich aan genocide schuldig maakte'.