Licht verlies voor grote beursfondsen

Geen macrocijfers, nauwelijks jaarcijfers en onduidelijke vooruitzichten op de markten zorgen voor een afwachtende houding van beleggers. Wie schudt de markt wakker?

Door het gebrek aan nieuws was van een duidelijke op de Amsterdamse beurs vanochtend geen sprake. De koersen van technologiebeurs Nasdaq en de Dow Jones waren vrijdag in New York licht gestegen maar de hoeveelheid koop- en verkooporders van aandelen was volgens Amerikaanse handelaren vrijwel in evenwicht.

Bij afwezigheid van belangrijke koersbepalende berichten kwamen zowel de AEX- als de Midkap-index nauwelijks in beweging. Aan het eind van de ochtend stond de AEX op 554,9 punten, een verlies van 0,62 procent. De Midkap sloot op 568,1 punten, ruim één procent lager dan de slotkoers van vrijdag.

Kabelbedrijf UPC zag de koers, na aanvankelijke winst, met 3,3 procent dalen na bekendmaking van een miljardenverlies van 2 miljard euro. De omzet groeide met ruim een half miljard euro. Dankzij overnames is het aantal abonnees vorig jaar gestegen van 5,9 miljoen tot 8,4 miljoen.

Toeleveranciers voor de chipindustrie leverden in nadat zakenbank Goldman Sachs de beoordeling van de sector naar beneden bijstelde. Chipmachinefabrikant ASM Lithography daalde met 4,7 procent naar iets meer dan 24 euro, Philips leverde bijna één procent in en eindigde op 30,80 euro. Ook ASM International, opgenomen in de Midkap-index van 25 middelgrote beursfondsen, daalde met ruim 4 procent naar 19,10 euro.

Uitzender Vedior kon vanochtend zijn wonden likken nadat beleggers teleurgesteld reageerden op de bekendmaking dat het bedrijf afziet van de verkoop van onderdelen. Het onderzoek van zakenbank Merrill Lynch naar de mogelijkheden om bedrijfsonderdelen af te stoten wees uit dat verkoop ,,niet in het belang van de aandeelhouders'' zou zijn. Op korte termijn geeft Vedior nieuwe aandelen uit om kapitaal bijeen te brengen dat nodig is voor nieuwe acquisities. De schuldenlast van 1,5 miljard euro drukt te zwaar op de balans om nieuwe onderdelen aan te kunnen kopen. De koers daalde met 9,54 procent naar 11,85 euro.

Consequente koerdalingen waren in de voedingssector te vinden. De koers van Unilever daalde met 2,5 procent naar 58,60 euro, Numico verloor één procent op 45,82 euro. Wessanen verloor driekwart procent op 12,90 euro en Nutreco sloot op 47,20 euro, bijna één procent lager.