Koopje: drie financials voor de prijs van twee

De forse koersdalingen van de laatste weken hebben voor beleggers ook positieve gevolgen: er kan weer op koopjes gejaagd worden.

Particuliere beleggers likken hun wonden. De afgelopen weken maakten het grootste deel van de aan de AEX en Midkap genoteerde fondsen forse koersdalingen door.

Dat is goed nieuws voor de belegger op koopjesjacht. In de algehele mineurstemming zijn sommige fondsen meer gedaald dan zij eigenlijk verdienden op grond van de bedrijfsprestaties. Dat betekent dat de toekomst voor deze aandelen er rooskleurig uit kan zien.

,,Alle financials zijn op het moment koopjes'', zegt David van der Zande, hoofd research van effectenbank Stroeve. Financials, banken en verzekeraars, zijn volgens Van der Zande de afgelopen weken ,,bijzonder fors afgestraft''. Dat trekt wel weer bij, denkt de researcher.

Toch zijn de oorzaken voor de koersdalingen duidelijk en ,,terecht''. Ten eerste zijn de inkomsten van banken als Fortis, Aegon, ABN Amro en ING in het eerste kwartaal gedaald door het afnemend aantal transacties op de beurs. Van der Zande denkt dat dit een daling van de inkomsten tot gevolg heeft. Minder handelingen betekent nu eenmaal minder te innen commissiekosten. Ook zijn de handelsinkomsten van de aan- en verkopen van de bank zelf gedaald.

In de Verenigde Staten krijgen banken grote klappen wegens een verslechterende kwaliteit van kredieten die uitstaan. Meer faillissementen leiden tot hogere te treffen voorzieningen. Dat heeft weer gevolgen voor de beurswaarde van het bedrijf. Van der Zande denkt dat Europa zo'n sterke groeivertraging heeft, dat dit verschijnsel maar in beperkte mate op Europese markten zichtbaar zal zijn.

Volgens de effectenresearcher zijn de banken en verzekeraars op het moment ,,bijzonder aantrekkelijk gewaardeerd. Die moet je gewoon schreeuwend hebben.'' Ondanks zijn eigen wervende taal denkt Van der Zande wel dat sentimenten op de markt bijdraaien. ,,Beleggers komen gelukkig weer een beetje tot rust.'' Vanochtend stegen de AEX-financials alweer.