Kleinkunstenaars eren tekstdichter Ivo de Wijs

Met een vrolijke hommage aan tekstdichter Ivo de Wijs is gisteravond de veertiende editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival geopend. In het Nieuwe de la Mar-theater zag De Wijs een keus uit de meer dan duizend liedjes die hij heeft geschreven, uitgevoerd door de oorspronkelijke zangers, jongere artiesten en in één geval zelfs door het voorwerp van zijn vroegere spot. Ook ontving hij het eerste exemplaar van de bloemlezing Het gaat goed met Nederland, waarin 175 van zijn teksten staan.

Gerard Cox veroorzaakte een historisch moment in de kleinkunstgeschiedenis door zelf het nummer Ome Gerard te zingen, dat het Kabaret Ivo de Wijs in 1973 aanhief om zijn overstap van `scherp en cynisch cabaret' naar de `charmezang' te bespotten. Cox versterkte het komische effect van zijn optreden door er een strooien hoedje bij te dragen en met handenvol bankbiljetten te strooien bij het massaal meegezongen refrein `Pak de poen, ome Gerard / een miljoen, ome Gerard / het zou stom zijn als je zoiets niet zou doen, ome Gerard...' Daarna zong hij, eveneens van De Wijs, een ontroerend lied uit de musical Fien. Ivo de Wijs prees Cox na afloop om zijn `huiveringwekkende grootmoedigheid'.

Ook het Kabaret Ivo de Wijs zelf, dat in 1979 uiteenviel, was voor één keer weer herenigd, met Aggie Terlingen en Pieter Nieuwint, die een universitaire werkkring kozen, de huidige Amsterdamse topambtenaar Richard Fritschy en het latere lid Marnix Kappers. De avond werd droogkomisch gepresenteerd door de biochemicus Jasper Scholte, die in 1966 deel uitmaakte van de oergroep. Voorts traden artiesten aan als Youp van `t Hek, Paul de Leeuw (op video), Lieuwe Visser, Doris Baaten, Arie Cupé, Louis van Dijk en Erik van Muiswinkel met citaten uit stukken die De Wijs als gastredacteur van Propria Cures schreef. Veel succes oogstte de vaste componist Joop Stokkermans met een rake imitatie van Jasperina de Jong.

Ivo de Wijs, die nooit twee keer op een rijmklank varieert als het ook drie of vier keer kan, kreeg verder spitsvondige gelegenheidspoëzie van collega's als Jan Boerstoel (,,Als het gaat om woorden kies ik voor De Wijs''), Driek van Wissen die hem betitelde als ,,een vroege vogel met een ganzenveer'', Frank van Pamelen die verrassend voortborduurde op een nummer van De Wijs, en Kees Torn die liet horen hoe divers er valt te (binnen)rijmen op de naam Ivo.

Het festival duurt twee weken en omvat verder het concours voor aankomend cabarettalent, een theaterprogramma over Cornelis Vreeswijk, de uitreiking van de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied van dit seizoen en een avond over zingen in dialect.

De hommage aan Ivo de Wijs is zondag a.s. te horen in het programma Andermans Veren, Radio 2, 19-20u.

    • Henk van Gelder