Joodse Israëli pleegde moord om wapens aan Palestijnen te leveren

Uit winstbejag heeft een joodse aannemer een joodse bewaker van een wapenopslagplaats in Noord-Israël vermoord en de daaruit gestolen geweren verkocht aan Palestijnen. Twee weken na de moord op de bewaker van de opslagplaats in de kibbuts Manara, aan de grens met Libanon, heeft de politie in nauwe samenwerking met de binnenlandse veiligheidsdienst, de Shin-Bet, deze opzienbarende moord gisteren opgelost. De 42-jarige aannemer, uit Kiryat Arba, is gearresteerd. Volgens de politie gaat het om een van de ernstigste moordzaken in Israëls geschiedenis.

De politie heeft ook vijf Israëlische Arabieren uit het dorp Kfar Salem in Galilea gearresteerd die de aannemer in het complot had betrokken. Onmiddellijk na de moord haalden de Arabieren de wapenopslagplaats leeg. Met de moordenaar achter het stuur van een vrachtwagen werden de wapens, circa 60 M-16 geweren met munitie, uit de kibbuts gereden en door de Arabieren doorverkocht aan Palestijnen. In de woning van de aannemer vond de politie zo'n 350.000 gulden die hij aan deze lugubere affaire had verdiend.

Volgens de politie had de aannemer nog drie moorden op bewakers van wapenopslagplaatsen in kibbutsen in het noorden van Israël in de zin. De aannemer heeft de rang van kapitein in het leger en diende in een elite-eenheid van de inlichtingendienst. Tot grote tevredenheid van hoge officieren bouwde hij een veiligheidslinie langs de grens met Libanon. De aannemer was kind aan huis in Manara en andere kibbutsen. De verbijstering in Manara was gisteren dan ook groot toen de politie de arrestatie bekendmaakte.

De Shin-Bet is er volgens de politie in geslaagd enkele van de geweren te achterhalen. In veiligheidskringen vermoedt men dat twee van de gestolen geweren te zien waren op een opname van een Palestijn die vorige week een zelfmoordaanslag pleegde in Israël.

In de tussentijd is uitgekomen dat de aannemer wegens handel in drugs reeds een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar achter de rug had. Hoe hij toch opdracht kreeg om buitengewoon gevoelig geachte veiligheidswerken langs de grens uit te voeren wordt door het leger nagegaan. Commentatoren plaatsen de moord tegen de achtergrond van het materialisme dat ten koste van zionistische waarden Israël overspoelt.