Jaspers toont zich `mens' in biljartfinale

Dick Jaspers verloor zaterdag verrassend de finale van het Grand Prix-toernooi in Veldhoven. Volgens de fullprof moet een topbiljarter ,,kunnen sterven tijdens een partij''.

In een `Willebrords onderonsje' verloor Dick Jaspers, wereldkampioen en wereldbekerhouder uit Sint-Willebrord, in Veldhoven voor het eerst in zijn carrière van dorpsgenoot en stratenmaker Gerwin Valentijn. Vooraf betitelde de `keienlegger' uit het biljartdorp bij uitstek zijn tegenstander Jaspers nog als ,,die computer die twee klassen beter speelt dan ik''. Des te verrassender was de zege van Valentijn na 28 beurten in een voor Jaspers moeizame partij. ,,Het is af en toe net een mens'', zei een toeschouwer over `het apparaat' Jaspers, vooraf onverslaanbaar geacht.

Jaspers moest genoegen nemen met een tweede plaats op de Grand Prix, de eerste van een cyclus van vijf wedstrijden waaraan de 32 beste driebanders van Nederland meedoen. Begin volgend jaar speelt de top van de zogenoemde Elite Ranking om de masters-titel in Veghel. Dat Nederlands kampioenschap won Jaspers begin februari al voor de tiende maal.

De geboren en getogen Brabander is de enige Nederlandse fullprof die kan rondkomen van het biljarten. Naast het prijzengeld verdient hij zijn inkomen met het spelen van demonstratiewedstrijden in het buitenland. Bovendien beschikt Jaspers door zijn naamsbekendheid over een sponsor.

De 35-jarige biljarter behaalde tien nationale titels, twee wereldbekers en één wereldtitel. Alleen het Europees kampioenschap won hij nog nooit. Dat komt ook omdat Jaspers van 1993 tot 1998, samen met fullprofs als de Zweed Blomdahl, de Turk Sayginer en de Belg Caudron, was uitgesloten van deelname aan het EK en WK. Anders was de erelijst van de eerzuchtige Brabander nog langer geweest.

,,Ik wil de beste zijn en op grote toernooien winnen van de wereldtop. Daar moet ik keihard voor werken, want aan de top zijn de verschillen klein en gaat het om details'', zei Jaspers dit weekeinde. Beter worden dan aartsrivaal Blomdahl is één van zijn doelen. Momenteel is Jaspers even sterk als de Zweedse biljartvirtuoos, hoewel de onderlinge balans – Blomdahl won 55 keer, Jaspers 45 keer – nog in het voordeel van Blomdahl doorslaat.

,,Als je kijkt naar de moyennes steken Blomdahl en ik op toernooien meestal iets boven de rest uit. Midden jaren '90 was het verschil tussen ons en de andere spelers groter, maar de laatste jaren is de concurrentie groter geworden. Je kunt niet meer zeggen dat Jaspers of Blomdahl de beste is.''

De Brabander heeft naar zijn zeggen ,,keihard'' moeten werken om de wereldtop te bereiken. Afhankelijk van zijn wedstrijdschema traint hij zo'n twintig uur per week en om in conditie te blijven klimt hij regelmatig op de fiets of gaat hardlopen. ,,Af en toe neem ik pauze, want anders verdwijnt de honger'', aldus Jaspers, die techniek alleen onvoldoende acht om mee te draaien met de wereldtop.

,,Kunnen afzien is heel belangrijk. Om een grote driebander te worden, moet je kunnen sterven tijdens een partij. Daar word je harder van. Ik ben zelf veel sterker geworden door de confrontaties met Ceulemans en Blomdahl'', benadrukt Jaspers het belang van de juiste wedstrijdmentaliteit. Zelf is hij vaak teruggekomen vanuit schijnbaar geslagen positie, mede door zijn rust en onverstoorbaarheid aan de wedstrijdtafel. Daar hoeft de kleine, bescheiden biljarter niet speciaal op te trainen. ,,Ik ben een rustige jongen en mentaal was ik altijd al sterk.''

    • Pieter de Vries