Internationaal

LONDEN

In Londen daalde de FTSE-index onder invloed van koersverliezen in de banksector. Bankenaandelen leverden in vanwege de magere economische vooruitzichten. De Royal Bank of Scotland verloor bijna drie procent en de koers van het aandeel Barclays daalde met ruim anderhalf procent. Ook het slechte nieuws uit Japan, waar negatieve vooruitzichten de top van het bedrijfsleven beheersen, drukte de index. Het goede nieuws zat vooral bij kleinere fondsen. De koers van voetbalclub Manchester United steeg met 7,5 procent nadat een winststijging van 42 procent voor belasting bekend werd gemaakt. de FTSE eindigde de ochtend op 5.592 punten, een verlies van 0,7 procent.

FRANKFURT

Ook in Duitsland zorgde de banksector voor een daling van het koersgemiddelde. De tweede verzekeraar van Europa, het Duitse Allianz, maakte zondag bekend de op twee na grootste bank van Duitsland, Dresdner Bank, over te nemen. Vanochtend daalden de koersen van beide aandelen na aanvankelijk in de plus te hebben gestaan. Infineon Technologies zag de koers met bijna één procent stijgen na berichten dat het bedrijf ondanks het tegenvallende klimaat in de technologiesector, geen winstwaarschuwing zal uitgeven. De DAX stond aan het eind van de ochtend op 5,750 punten, een verlies van 1,4 procent.

PARIJS

Volgens handelaren in Parijs zijn telecomaandelen ten onrechte te weinig in trek. Telecombedrijf France Telecom zag de koers daarop stijgen met ruim één procent. Toeleveranciers mochten wel inleveren. De CAC-40-index eindigde de ochtend op 5.127 punten, een verlies van 1 procent.

TOKIO

De handelsdag in Tokio stond in het teken van de uitkomst van het invloedrijke `tankan' kwartaalrapport van de Japanse Centrale Bank, waaruit bleek dat bij het management van grote Japanse bedrijven negatief sentiment over de toestand van de economie overheerst. Alleen ondubbelzinnige overheidsmaatregelen om het economisch klimaat te verbeteren, kunnen beleggers het vertrouwen terugggeven, aldus een fondsbeheerder tegen persbureau Reuters. Koersdalingen van belangrijke technologie-aandelen, waaronder Fujitsu, haalden de koers van de Nikkei-index naar beneden. De Japanse minister van Financiën Miyazawa, zei dat het rapport geen aanleiding is extra maatregelen te nemen. Woensdag maakt de overheid nieuwe maatregelen bekend. Naar verwachting zal dat belastingwijzigingen betreffen die de aandelenhandel moeten stimuleren. De Nikkei-index had bij sluiting een half procent verloren en eindigde op 12.938 punten.