`Hongarije wordt zwartgemaakt'

De Hongaarse regering denkt het slachtoffer te zijn van een `goed georganiseerde actie' door buitenlandse geheime diensten om het land in diskrediet te brengen.

Staatssecretaris István Simicskó zei de indruk te hebben dat diverse geheime diensten `wedijveren' om Hongarije in een kwaad daglicht te stellen. Doel van de operatie is volgens hem te verhinderen dat Hongarije lid wordt van de EU.

De staatssecretaris zei dit naar aanleiding van een televisiecampagne door de Sloveense afdeling van Amnesty International. Daarin is een filmpje getoond van een bebloede en verwrongen voet. De tekst erbij luidde: `P.O. Politieman, 39 jaar, Hongarije. Stelt u zich voor hoe het slachtoffer eruit ziet. Stop de marteling. Amnesty International.'

Boedapest heeft onmiddellijk geprotesteerd bij de Sloveense afdeling van Amnesty International die vervolgens haar excuses zou hebben aangeboden. De voorzitter van Amnesty in Hongarije is inmiddels uit protest tegen de actie afgetreden. ,,De spot is niet gebaseerd op een werkelijke zaak en dat is tegen de regels en de geest van Amnesty International'', aldus voorzitter Vera Szekeres-Varsa.

De Europese directeur van Amnesty, Anne Burley, houdt echter vol dat haar organisatie wel degelijk informatie heeft dat Hongaarse politiefunctionarissen zich bij tijd en wijlen schuldig maken aan mishandeling en heeft de Hongaarse overheid een rapport met die strekking doen toekomen.

De Hongaarse autoriteiten leggen een verband tussen de actie van de Sloveense afdeling van AI en een eerdere actie van de Nederlandse afdeling van AI. Daarin werd Hongarije beschuldigd van het martelen van kinderen. De mensenrechtenorganisatie heeft toen moeten toegeven dat de foto die getoond werd niet om een concreet geval ging, maar een symbolische functie had voor het martelen van kinderen over de hele wereld.

Staatssecretaris Simicskó ziet de hand van geheime diensten niet alleen in deze campagnes. Ook de Roma zouden bespeeld worden door buitenlandse diensten om Hongarije zwart te maken. Onlangs vroeg en kreeg een aantal zigeunerfamilies uit de plaats Zámoly asiel in Frankrijk. Het Britse Jane's Defence Weekly kwam daarop met het vermoeden dat de zigeuners door de Russische geheime dienst op het idee gebracht waren om naar Frankrijk te trekken en hun beklag te doen over de omstandigheden waaronder ze in Hongarije moeten leven. In kringen van de Hongaarse oppositie wordt niet uitgesloten dat de regering deze informatie zelf aan het gerespecteerde tijdschrift heeft doorgespeeld.

Zowel de Roma als Amnesty ontkennen iedere bemoeienis van een geheime dienst. Hetgeen niet wegneemt dat Simicskó in de reeks gebeurtenissen een `georganiseerde poging' ziet om zijn land te beschadigen. Het imagobureau van de Hongaarse regering is van plan een tegencampagne te beginnen.

    • Renée Postma