Homohuwelijk veel interessanter

Binnen het Verenigd Koninkrijk was er matige aandacht voor De Verloving. Elders waren de reacties enthousiaster.

De Britse media hadden dit weekeinde meer belangstelling voor de Amsterdamse homohuwelijken, waarmee Nederland zijn vrijzinnige reputatie weer eens bevestigde, dan voor de verloving van de kroonprins. The Times en de Daily Telegraph drukten zaterdag een kort bericht af met een foto. Onder de kop ,,Argentijnse verloofde van de prins neemt afstand van de junta'' noteert Telegraph-verslaggever Joan Clements vanuit Den Haag dat de koningin de verloving aankondigde, terwijl de ouders van de bruid thuis in Buenos Aires waren. De koninklijke familie maakte volgens de krant een ,,gelukkige en ontspannen'' indruk en riep op ,,het paar het voordeel van de twijfel te geven''. De Telegraph citeert in extenso de verklaring van Máxima waarin ze het Argentijnse dictatoriale regime (1976-1983) veroordeelt en zegt dat haar vader het huwelijk niet zal bijwonen ,,om zijn dochter niet in verlegenheid te brengen''. De Argentijnse junta is een geliefde vijand van het Tory-huisblad, dat regelmatig nostalgisch terugkijkt op de Falkland-oorlog.

The Times had geen zin de lezers met constitutionele subtiliteiten te vermoeien en kopte ,,Prins Pils trouwt met junta-dochter''. De auteur, Martin Fletcher, gaat wel uitgebreid in op de politieke controverse rond de verloving: ,,De speculatie dat de prins troonsafstand zou doen om zijn vriendin te trouwen bracht de koninklijke familie ertoe een verklaring zonder precedent uit te geven waarin werd ontkend dat prins Johan Friso, een Londense bankier en tweede in lijn voor de troonsopvolging, homoseksueel is.'' Voor meer details of foto's zullen koningsgezinde Britten moeten wachten op de nieuwe Hello! Het boulevardblad News of the World berichtte slechts over Sophie Rhys-Jones, de vrouw van prins Edward, de jongste zoon van de Britse koningin. Zij zou tegen een als sjeik verklede undercover-verslaggever van het blad hebben bekend de vrouw van premier Blair ,,horrid, horrid, absolutely horrid'' te vinden – en dat was geen aprilgrap.