Geesink prijst democratie

De kandidaten voor de opvolging van Juan Antonio Samaranch als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité zijn officieel bekend. De Canadees Dick Pound heeft zich als laatste gemeld, nadat eerder de Koreaan Kim, de Amerikaanse DeFrantz, de Hongaar Schmitt en de Belg Rogge hun kandidatuur hadden gesteld. Anton Geesink kreeg vorige week vrijdag bezoek van Rogge. In Utrecht kreeg het Nederlandse IOC-lid te horen wat hij van de Belg als voorzitter mag verwachten.

Was het een constructief gesprek?

Geesink: ,,Zeer. Rogge roerde veel punten aan waar ik altijd voor heb gestreden. Dat geldt overigens ook voor DeFrantz en Pound, van wie ik inmiddels de geloofsbrieven heb ontvangen. Bovendien vragen zij ook nog om suggesties. Nee, uit het oogpunt van vertrouwelijkheid kan ik inhoudelijk niet nader op het gesprek en de brieven ingaan.''

Heeft u al een keus bepaald?

,,Min of meer. Ik weet in welke richting ik moet denken. Ik ben erg blij dat vijf kandidaten de competitie aandurven. Dat noem ik nog eens democratisch. Daar kunnen ze in Nederland een voorbeeld aan nemen. Daar is een kandidaat-voorzitter alleen bereid te komen als er geen tegenkandidaten zijn. Nee, ik denk niet dat de keus voor de voorzitter geografisch wordt bepaald. Je kunt niet zeggen dat de Aziatische kandidaat de steun van Azië heeft. Ik vind sowieso dat de nieuwe voorzitter door alle continenten gesteund moet worden.''

Maar het systeem van coöptatie, dat het IOC nog steeds hanteert, kan toch moeilijk democratisch worden genoemd?

,,Vind ik niet. Toen ik werd gekozen als IOC-lid waren er ook twee door het NOC aangedragen kandidaten. En in 1995 en 1998 heb ik met vijf andere IOC-leden moeten strijden om een plaats in de Executive Board. Noem dat ondemocratisch. Om die reden vond ik onlangs het ook zo goed dat de PvdA meerdere kandidaten voor het voorzitterschap had. Ik heb na zijn verkiezing Ruud Koole een brief geschreven en hem mijn boek `Tot hier en niet verder' geschonken. Hij hoeft het niet in z'n geheel te lezen, maar wel hoofdstuk 10 dat over democratisering gaat.''