Exxon voert Fortune-top aan

Het grootste oliebedrijf ter wereld, ExxonMobil heeft autoproducent General Motors (GM) van de eerste plaats in de top-500 van grootste Amerikaanse ondernemingen verdreven. Het tijdschrift Fortune stelt sinds 1955 elk jaar deze lijst samen, aan de hand van de omzetcijfers. Ook winkelketen Wal-Mart is GM nu gepasseerd.

In het boekjaar 2000 profiteerden veel energiebedrijven van de hoge olie-, aardgas- elektriciteitsprijzen. General Motors stond vijftien jaar aan de top en is nu naar de derde plaats verschoven. Energiehandelaar Enron, een van de snelst groeiende ondernemingen, klom van de 18e plaats in 1999 naar nummer 7 in 2000. Het Texaanse Reliant Energy, onder andere eigenaar van het Nederlandse stroomproductiebedrijf UNA, steeg van nummer 114 naar 55.

Ook de oliebedrijven Texaco en Chevron, die waarschijnlijk komende zomer toestemming krijgen voor hun fusieplannen, stegen fors op de Fortunelijst. Maar de crisis in de internet- en telecomsectoren deed een hele groep bedrijven op een lagere plaats belanden, vooral de telecombedrijven die een lagere kredietrating hebben gekregen.

Fusies redde een aantal anderen in de telecom-sector. Verizon Communications bijvoorbeeld, ontstaan uit Bell Atlantic en GTI, steeg van plaats 33 naar nummer 10. En internetaanbieder America Online, dat mediaconcern Time Warner overnam, steeg 66 plaatsen naar 271 en zou op basis van de huidige omzet nummer 39 halen.