Doelpunten bevrijden Van Nistelrooij

De bevrijding was groot bij de man van zestig miljoen. Hij balde zijn vuisten, maakte een vreugdesprong en liep een halve ereronde door het stadion. Vlak voor tijd kreeg hij een publiekswissel. Ruud van Nistelrooij hielp PSV aan een 2-1 zege op FC Twente. Met nog acht wedstrijden op het programma bedraagt de voorsprong op Feyenoord zeven punten. Titelprolongatie lijkt een kwestie van tijd.

Van Nistelrooij had de bal voor het intikken, toen hij na dertien maanden en zes dagen weer scoorde in het eerste elftal van PSV. Na ruim een jaar blessureleed vierde hij het eerste doelpunt op emotionele wijze. Zijn tweede treffer was van grote schoonheid. Hij volleerde de bal met gevoel voor timing in het doel. Dat was een doelpunt waaraan hij graag herinnerd wordt. Het toppunt van techniek en souplesse.

Het videoscherm in het stadion vermeldde `008: License to score', met een verwijzing naar zijn rugnummer en een filmtitel van 007. Van Nistelrooij toonde zich even schotvaardig als James Bond. Hij kan ook wedijveren met diens theatrale gedrag. De vele duikelingen getuigden niet van sportiviteit. Hij deed zijn weinig vleiende bijnaam `Ruudje Matthaüs' eer aan. De Duitse recordinternational heeft de Schwalbe tot kunst verheven.

Van Nistelrooij maakte in de eerste helft een gefrustreerde indruk. Wergwerpgebaren naar de scheidsrechter illustreerden zijn wanhoop. Hij maakte enkele geniepige overtredingen op zijn directe tegenstander Grujic, die in de tweede helft groggy was gespeeld. ,,Ik wilde mijn fouten in agressie omzetten'', luidde de verklaring van de matchwinner.

Als herboren kwam hij na de pauze uit de kleedkamer. De vervanging van Kezman voor De Jong had een bevrijdende werking op zijn spel. PSV speelde niet langer met twee spitsen die elkaar in de weg liepen. Kezman moest zich laten terugzakken, maar de topscorer van de eredivisie is nu eenmaal een midvoor met oogkleppen voor. Hij stond meer naast dan achter Van Nistelrooij.

De spits was niet geselecteerd voor Oranje. Hij heeft zijn zinnen gezet op de interland tegen Cyprus, eind april. Hij heeft nog een maand om wedstrijdritme op te doen. ,,Na drie wedstrijden moet ik hier tevreden mee zijn'', klonk het weifelend.

Ondanks de opbeurende woorden van de coach moet Kezman vrezen voor zijn basisplaats. Met De Jong en Bruggink heeft PSV twee betere alternatieven voor de positie van schaduwspits. Kezman moet maar hopen dat Van Nistelrooij, zoals vorig jaar de bedoeling was, alsnog naar Manchester verhuist. In dat geval kan de Joegoslaaf weer de positie van centrumspits opeisen. Mocht United niet over de brug komen, dan wordt het luxeprobleem van PSV nog ingewikkelder. Ook voor Kezman bestaat serieuze interesse uit het buitenland.

Manchester kon Van Nistelrooij vorig seizoen voor 65 miljoen gulden overnemen van PSV. Toen na de medische keuring twijfels waren gerezen over zijn fitheid, moest de speler in de wachtkamer plaatsnemen. Toen hij vervolgens al te gretig aan zijn gezondheid werkte, gooide een gescheurde knieband roet in het eten. Tijdens zijn herstel tilde hij halters van 85 kilogram omhoog, tot verbazing van zijn trainer die over ,,een bijna onmenselijke prestatie'' sprak.

Voorzitter Van Raaij herhaalde zijn eerder gedane uitspraak en bevestigde dat Van Nistelrooij in principe vertrekt bij PSV. Om vervolgens fijntjes op te merken dat de gedevalueerde pond voor waardevermeerdering in guldens heeft gezorgd. Van Nistelrooij was verrast door de uitspraak van de voorzitter. ,,Ik weet niet waarom Van Raaij dat heeft gezegd'', zei hij in de catacomben van het stadion.

Twee weken geleden meed hij de pers, nadat hij tegen FC Utrecht voortijdig het veld af moest. Hij was woedend geweest op Gerets. ,,Nu besef ik dat de trainer toen gelijk had. Ik wilde zo graag scoren, maar ik zat niet in de wedstrijd.''

Van Nistelrooij heeft nog geen gesprek gevoerd over een mogelijke transfer. Hij wil zijn rentree opluisteren met de landstitel en de bekerzege. ,,Na alles wat de club voor mij heeft gedaan, verdient PSV het niet dat ik met zijn gedachten bij een andere club zit.'' Hij heeft wel ,,flinke gesprekken'' gevoerd na de administratieve blunder die hem uitsloot van deelname aan de cupduels tegen Kaiserslautern. ,,Zand erover'', verwoordde hij zijn liefde voor de club. ,,Ik ben blij voor de supporters die mij altijd zijn blijven steunen. Ik wilde graag iets terugdoen. Vandaar mijn blijdschap na die goals.''

    • Jaap Bloembergen