Brabantse soap uit Brrrgaik

De makers van Radio Bergeijk, de nieuwe dagelijkse radiosoap van de VPRO op Radio 5, hebben de plattegrond van het zuidoost-Brabantse dorpje Bergeijk goed bestudeerd. Zo meldt de verkeersinformatie in een van de eerste afleveringen een file bij het Loo – één van de gehuchten die deel uitmaken van Bergeijk – en is een woning aan Den Hof – hartje centrum voor Bergeijkse begrippen – het toneel van een radioquiz.

Maar in Bergeijk zelf zijn de makers waarschijnlijk nooit geweest. Anders hadden ze wel gehoord dat de 17.000 inwoners van het dorp hun woonplaats niet uitspreken als Berg Eijk – zoals in het programma gebeurt – maar als één woord, uitgesproken met een onvervalste Brabantse tongval: Brrrgaik.

Die Brabantse tongval hebben de presentatoren van Radio Bergeijk, die luisteren naar typisch Brabantse namen als Toon en Peer, overigens wel uitstekend onder de knie. Als ze van huis uit al geen Brabander zijn, dan doen ze die in elk geval erg goed na. Hun accent lijkt erg op dat van de cabaretiers Hans Teeuwen en Theo Maassen, die allebei uit Eindhoven komen. Niet eens zo gek ver van Bergeijk.

De keuze om een radiosoap over een niet al te professionele lokale omroep te situeren in Bergeijk is een verstandige. In 340 andere gemeenten had zo'n programma ongetwijfeld een bestaande omroep voor het hoofd gestoten, maar niet in Bergeijk, want de lokale omroep daar maakt geen radio, alleen televisie.

Als Bergeijk wél een lokale radio-omroep had gehad, dan had hij ongetwijfeld net zo geklonken als Radio Bergeijk. Amateuristische (maar wel hilarische) jingles, gezellige Brabantse liedjes ('het leven is wel mooi maar veul te kort'), studiogasten ,,die wij waarschijnlijk allemaal wel kennen'', de presentator die het lokale nieuws van persoonlijk commentaar voorziet en het diepte-interview met de plaatselijke sportheld.

De luisteraar, die via het in 747 AM omgedoopte Radio 5 dagelijks een kwartier lang kan meegenieten van de programma's van Radio Bergeijk staat bovendien nog een hoop te wachten: burenruzies, concurrerende lokale middenstand, minderhedenbeleid, agrarisch leed en een zieltogend verenigingsleven. Samen vormen ze de ,,bronnen voor dramatische radio'', aldus de VPRO.

Radio Bergeijk, iedere werkdag, 747AM, 12:45-13:00u. Herh: 16:45-17:00u. Tevens: Radio 1, 0:45-1:00u. Inl: www.747am.nl.

    • Jochen van Barschot