Allianz neemt Dresdner Bank definitief over

Verzekeraar Allianz neemt Dresdner Bank over voor bijna 24 miljard euro. Door de aankoop wordt het Duitse Allianz in grootte de vierde financiële instelling ter wereld en de tweede van Europa. Op de beurs in Frankfurt reageerden aandeelhouders vanochtend aanvankelijk enthousiast op officiële bevestiging van de vorige week uitgelekte deal.

Afgelopen zaterdag ging de raad van commissarissen van Allianz akkoord met de voorgenomen acquisitie. De commissarissen van Dresdner Bank gaven gisteren hun fiat. Met deze stap, de samenklontering van een bank en verzekeraar, treden de bedrijven in de voetsporen van concerns als ING, Fortis, Citigroup en Credit Suisse. De beurskapitalisatie van het concern bedraagt grofweg zo'n 100 miljard euro, bijna twee keer zo veel als die van Deutsche Bank. In Nederland komt ING in de buurt, met een beurswaarde van ruim 73 miljard euro.

Binnen de nieuwe combinatie wordt Dresdner-baas Bernd Fahrholz vice-president van de raad van bestuur, terwijl zijn collega Hennig Schulte-Noelle van Allianz de hoogste man wordt. De verzekeraar betaalt voor tien aandelen Dresdner 1 aandeel Allianz, plus 200 euro in contanten. Allianz zal voor de betaling aan de aandeelhouders van Dresdner 3,5 procent van zijn eigen aandelen terugkopen.

De financiële krachtpatser die door de voorgenomen fusie ontstaat wil zich naast de gebruikelijke bank- en verzekeringsactiviteiten vooral richten op vermogensbeheer. Allianz hoopt via het kantorennetwerk van Dresdner extra verzekeringsproducten af te zetten. In Duitsland heeft het concern al zo'n 20 miljoen klanten. Allianz liet gisteren weten vooral veel te verwachten van de markt voor pensioenvoorzieningen en vermogensbeheer. De zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein, dochter van Dresdner Bank, krijgt in de toekomst een eigen beursnotering. Voor Dresdner is het de derde fusiepoging in korte tijd. Vorig jaar liepen onderhandelingen met Commerzbank en met Deutsche bank uit op niets.