AKO Online moet portokosten boeken betalen

AKO Online, een Nederlandse internetboekwinkel, mag niet in advertenties uiten dat ze haar boeken zonder portokosten levert. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft donderdag een klacht afgewezen die AKO Online hierover had gedeponeerd tegen de Koninklijke Vereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (KVB).

De KVB is de handhaver van het Reglement Handelsverkeer voor boeken in Nederland, dat geldt voor alle geregistreerde Nederlandse boekhandels, inclusief internetboekhandels. In dit reglement is in artikel 19d vastgelegd dat boekhandels niet mogen adverteren dat ze boeken leveren zonder portokosten.

AKO Online vindt dit onterecht. ,,Dit beperkt onze concurrentiepositie. Bovendien is het Reglement geschreven in een tijd dat er nog geen online boekhandels bestonden'', verklaart een woordvoerder van AKO Online. De onderneming is teleurgesteld over de afwijzing en beraadt zich over nieuwe stappen.

De regeling voor de vaste boekenprijs, een ontheffing van de plicht tot concurrentie, is opgenomen in het Reglement Handelsverkeer. In 1997 verleende de minister van Economische Zaken de KVB tot 1 januari 2005 ontheffing van het verbod van verticale prijsbinding. Volgens de NMa geldt deze ontheffing voor het hele Reglement. Daarom heeft ze de eis van AKO Online over het gewraakte artikel niet gehonoreerd.