Abortuspil in hele land toegestaan

De abortuspil is voortaan toegestaan als behandelmethode in abortusklinieken. Dit heeft minister Borst besloten op basis van een rapport van het Nederlands Instituut voor Sociaal Sexuologisch Onderzoek (NISSO). Dat deed onderzoek naar de abortuspil in twee klinieken. Bij deze proef bleken patiënten en hulpverleners tevreden over de behandeling. De abortuspil is geschikt voor vrouwen die maximaal drie weken over tijd zijn. Voordeel boven de klassieke abortusmethode is dat geen chirurgische ingreep (zuigcurettage) nodig is. Nadeel is het lagere slagingspercentage: bij 3,3 procent van de patiënten was alsnog curettage nodig. Naar verwachting gaan niet alle negentien abortusklinieken de abortuspil opnemen in hun pakket. Het middel wordt al langer voorgeschreven in Oostenrijk, Engeland, Frankrijk en Scandinavië.