`Zware druk op relatie'

Hierbij stel ik u allen, vol trots, mijn lieve verloofde Máxima voor. Na bijna twee jaar intensieve kennismaking heb ik haar op 19 januari gevraagd of zij de rest van haar leven met mij zou willen delen: een vraag die gelukkig vrijwel meteen en volmondig met ja werd beantwoord. Zij kan met haar brede visie, haar gevoel voor humor, haar intelligentie en relativeringsvermogen mij de steun geven die voor mij in de toekomst onontbeerlijk zal zijn.

Met haar doorzettingsvermogen is zij keer op keer in staat geweest bij mij het beste en het diepste boven te halen. Daarnaast zijn wij als paar in staat tijdens het zeer beperkte privé-leven van alles intens te genieten.

Ik hoop dan ook ten zeerste dat Máxima's nieuwe leven niet zal leiden tot een beperking van haar spontaniteit en levensplezier. Voor u ziet u de gelukkigste man van Nederland, maar ook iemand die in zijn liefde en geluk niet ongevoelig is voor de gevoelens die in Nederland leefden en leven met betrekking tot de afkomst van Máxima. Deze gevoelens hebben wel degelijk een grote rol gespeeld in mijn beslissing al dan niet met Máxima door te gaan. Diverse publicaties hebben soms een zware druk op onze relatie gelegd, waar we tot op heden sterker uit zijn gekomen. Deze start zal hopelijk in de toekomst alleen maar positieve uitwerkingen hebben. Wij zullen in ieder geval ons uiterste best doen om Nederland in de toekomst, als paar, naar eer en geweten zo goed mogelijk te dienen.

Voor de beslissing van Máxima's vader niet aanwezig te zijn, heb ik het grootste respect. Dit offer is gebracht in het belang van de toekomst van zijn dochter in Nederland, ten koste van zijn grote liefde voor en sterke band met haar. Mocht het ons gegeven zijn kinderen te krijgen, hoop ik dat ons toekomstige gezin net zo hecht zal zijn als de familie van Máxima.