`Vreselijk wat er gebeurd is'

Ik ben zo blij om met Alexander eindelijk in het openbaar te kunnen verschijnen. De laatste jaren zijn erg spannend geweest. Ik ben heel blij om hier te komen wonen en Nederland te leren kennen. Maar ik wil niet heen om de gevoeligheden rondom mijn vader. Dit is heel moeilijk voor mij, maar ik zal heel open en eerlijk zijn.

Wat is gebeurd in die periode in Argentinië is vreselijk. Ik verwerp sinds lang de Videla-dictatuur, de verdwijningen, de martelingen, de moorden en alle verschrikkelijke feiten uit die tijd. Dat heeft zeker grote littekens op onze maatschappij achtergelaten. Daardoor heb ik begrip voor de grote zorgen die Nederlanders hebben over een moeilijke periode in mijn land.

Gelukkig hebben wij nu al meer dan vijftien jaar een democratische regering. Argentinië is een land vol tegenstrijdigheden. Een land dat veel geweld kende, maar ook constructieve en positieve perioden. Ik kom van die achtergrond en ik heb geleerd hoe belangrijk het is om waarden als democratie, rechtvaardigheid, mensenrechten en vrijheid te omarmen.

Over mijn vaders deelname aan die toenmalige regering wil ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik spijt heb dat hij zijn best gedaan heeft voor de landbouw in een verkeerd regime. Hij had de beste intenties en ik geloof in hem. We weten allemaal hoe fout dat regime was. Als Argentijnse heb ik daar veel spijt van.

Ik ben geboren in een hechte familie en mijn vader is, en zal altijd blijven, de integere en toegewijde vader die er altijd voor mij was. Mijn hele familie staat onvoorwaardelijk achter mij, maar zij begrijpen ook de gevoelens die rond dit onderwerp leven. Daarom is mijn vader bereid om niet aanwezig te zijn bij ons huwelijk, hoe pijnlijk dit ook is voor mijn hele familie. Mijn familie steunt Alexander en mij om deze grote stap te nemen.