Timmerman bracht virus op de Veluwe

De uitbraak van mond- en klauwzeer op een veebedrijf in Kootwijkerbroek op de Veluwe valt te traceren tot een timmerman, die eerder op een besmet bedrijf in Oene was geweest. Dit heeft het ministerie van Landbouw gisteren gezegd.

Premier Kok noemde het op zijn wekelijkse persconferentie ,,gelukkig'' dat de bron van de besmetting in Kootwijkerbroek is vastgesteld. Aanvankelijk bestond de vrees dat het mond- en klauwzeervirus via een nieuwe, tot dusver onbekende route tot Kootwijkerbroek was doorgedrongen.

Kok liet gisteren weten dat ook de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken hebben aangeboden om het departement van Landbouw te ondersteunen. Binnenlandse Zaken heeft ervaring met crisiscoördinatie, terwijl Defensie faciliteiten kan bieden. Kok toonde zich kritisch over de blokkades, die ontevreden boeren hier en daar hadden opgeworpen. ,,Dat lijkt me niet een verstandige manier om tot een oplossing te komen.'' De premier zei dat het kabinet zich nog niet heeft beziggehouden met de vraag hoe groot de economische schade van het virus kan uitvallen. Hij wilde geen commentaar geven op schattingen van onder meer het Centraal Planbureau, die uiteenliepen van een miljard tot zeven miljard gulden.