Stille tochten

De demonstratie is uitgestorven. In haar plaats kwam de ,,stille tocht''. Vier jaar geleden getuigden duizenden mensen in het donker met kaarsjes van hun afschuw over zinloos geweld. De mensen protesteerden niet tegen gezaghebbers. Sterker nog, de gezaghebbers protesteerden mee. Ze liepen vooraan en zeiden vanaf de kansel aan de kaarsjesdragers dat ze van niets zo gruwden als van zinloos geweld.

Afgelopen weekeinde waren er in Amsterdam wel drie stille tochten, géén demonstraties dus. Op zaterdag de herdenking van de bloedige staatsgreep in Argentinië van 25 jaar geleden. Daar is heel Nederland tegen en na wat discussie kwam zelfs de gemeentelijke goedkeuring van klokgelui – voor alle slachtoffers van geweld. Op zondag liep een kleine stoet in stilte tegen het preventief ,,ruimen'' van vee. De afschuw is algemeen. Even verderop een tocht in de Bijlmer tegen moord op vrouwen. Ook met hen is iedereen het eens. De vrouwen riepen of zongen en dat mag bij een stille tocht.

In Kerkrade geen stille tocht maar een protestmars van neonazi's. Wij zijn unaniem tegen hen en de burgemeester van Kerkrade bepleit daarom een demonstratieverbod omdat politiebegeleiding te begrotelijk wordt. Dan blijft alleen het recht over op stille tochten met aan kop de burgemeesters die fel zijn gekant tegen alles wat niet deugt.

    • Maarten Huygen