SLINGERDANS SALADE

Het percentage gehuwde werkende vrouwen met kinderen is in Frankrijk hoog. Vandaar dat er op veel scholen wordt gezorgd voor een warme lunch en een goûter, een hapje om 4 uur in de middag. In de Normandische krant, de Ouest France, trof ik op vrijdag het `menu scolaire' voor een school in de stad Granville aan. Ouders kunnen zo zien wat hun kinderen de komende week te eten krijgen. Ik citeer het menu van één week: lundi: pamplemousse, escalope de dinde normande, coquillettes au beurre, petit suisse aux fruits, gâteaux secs. Goûter: pain, beurre, confiture. Mardi: Tomate, choux fleurs, maïs, saucisses grillées, lentilles aux lardons, flan nappé au caramel. Goûter: pain beurre, fromage. Mercredi: Salade camarguaise, steak haché, sauce poivre, pommes paillason, fromage, fruits au sirop. Goûter: baquette beurre chocolat. Jeudi: Tortis tivoli au thon, sauté de veau marengo, petit pois carottes, fromage, fruit. Goûter: pain beurre compote. Vendredi: salade de farandole, filet de poisson meunière, gratin dauphinois, galette des rois. Goûter: choco.

Voor sommige gerechten, zoals de salade farandole, moest ik het verklarende woordenboek La cuisine paléolitique raadplegen. Een farandole is een Provençaalse slingerdans. In de keuken heeft dit woord een andere betekenis. Het mengen van een salade wordt ook wel `fatiquer la salade' genoemd. In plaats van fatiquer wordt ook wel de term farandoler gebruikt. Bij voorkeur dient het mengen van sla en vinaigrette te gebeuren door het jongste meisje aan tafel, omdat zij dat doet met `gestes plus délicats'. Vandaag een recept voor een voorgerecht, een salade voor 4 personen. Bereiding: Pers de sinaasappel uit. Schaaf of snijd de schoongemaakte venkelknollen in dunne plakken. Pel de grapefruits en snijd het vruchtvlees los van de vliezen. Vang het sap op. Snijd de olijven in plakjes. Roer sinaasappel- en grapefruitsap en sojasaus door elkaar. Verdeel de venkel en grapefruitpartjes over de borden. Giet het sap erover. Garneer met olijfplakjes en tuinkers.

    • Anne Scheepmaker