Selectie Televisie

DOCUMENTAIRES

Ik zie het weer zitten. Eerste aflevering van een 12-delige serie over omgaan met depressiviteit. In deze zelfhulpcursus gaat het erom depressiviteit tijdig te herkennen en via oefeningen te overwinnen. Ned.1, 14.23-14.38u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Debat over de verloving van Máxima en Willem-Alexander, de onmacht van Nederland in Europa en de aangekondigde treinstakingen. Ned.3, 21.03-22.00u.

Michiel! Nieuwe reeks gesprekken over trends en vraagstukken in de maatschappij gaat over rokers en andere paria's. Behalve fanatiek roker Theo van Gogh is ook aanwezig Roel Kersemakers van de Jellinekkliniek in Amsterdam. Ned.1, 22.59-23.26u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Walk on by: The story of the popular song. Voor velen is 1956, het jaar waarin Elvis Presley zijn debuut maakte, het geboortejaar van rock 'n' roll. In werkelijkheid begon de ontwikkeling van de muzieksoort al vijftig jaar eerder met blues, gospel, jazz en country in het Amerikaanse zuiden. Afl.: The road to rock 'n' roll. BBC2, 21.15-22.05u.

Wintertijd. Gast is filmregisseur en columnist Theo van Gogh die commentaar levert bij beeldfragmenten van o.a. Pink Floyd, The Beatles, The Kinks, The Carpenters en David Bowie. RTL5, 21.45-22.45u.

Rooyackers, Kamps & Kamps. Optreden van dit trio wordt met een zapcabaret vergeleken. Ze zijn niet bang om het publiek uit te dagen. Ned.3, 23.37-0.30u.

FILM

Flaming Feather (Ray Enright, 1951, VS). Solide western. Sterling Hayden versus outlaw Victor Jory die leiding geeft aan clubje afvallige indianen. Morgen, SBS6, 11.35-12.55u., onderbroken door reclame.

Our Man Flint (Daniel Mann, 1965, VS). Cartooneske James-Bondparodie met James Coburn als Amerikaans geheim agent. Hij bestrijdt machtswellustelingen die de poolkappen willen laten smelten. Kreeg vervolgfilm: In Like Flint. SBS6, 13.50-15.40u., onderbroken door reclame.

On a Clear Day You Can See Forever (Vincente Minnelli, 1970, VS). Curieuze romantische musical met Barbra Streisand, Yves Montand en – in kleinere rol – Jack Nicholson. Psychiater activeert bij jongedame haar herinnering aan vorige levens. BBC2, 14.30-16.35u.

...Und ewig knallen die Räuber (Franz Antel, 1962, West-Duitsland). Muzikale moraliteit over deugdzame kleermaker die zich de rol van roverhoofdman aanmeet. ARD, 15.05-16.35u.

. All That Heaven Allows (Douglas Sirk, 1955, VS). Fameus hartverscheurend melodrama van Sirk. Droevige weduwe Jane Wyman valt voor tuinman Rock Hudson en trotseert lokale sociale weerstanden daartegen. VRT, 15.10-16.35u.

. Singin' in the Rain (Gene Kelly & Stanley Donen, 1952, VS). Geestige musical-klassieker tegen het decor van het Hollywood van de introductie van de geluidsfilm, toen sommige zwijgende sterren het moeilijk kregen. Tal van hoogtepunten: Gene Kelly's titelnummer, Donald O'Connors' `Make 'em Laugh' en het dansnummer `Broadway Melody' van Kelly en Cyd Carisse. BBC2, 16.35-18.15u.

Short Circuit 2 (Kenneth Johnson, 1988, VS). Uitsluitend voor jeugdige kijkers te verteren sciencefictionkomedie over een eigentijdse Pinocchio: een kokette robot met een ziel. Net5, 18.10-20.00u., onderbroken door reclame.

. C'era una volta il West / Once upon a Time in the West (Sergio Leone, 1969, Italië). Klassieke, epische western van spaghettikoning Leone. Lyriek wordt niet alleen benadrukt door intense close-ups en gedragen stijl, maar vooral door nog klassieker muziek van Ennio Morricone. Charles Bronson speelt mondharmonica en wreekt de moord op zijn broer. Henry Fonda is de slechte kapitalist, die een spoorweg aanlegt. Ook met Claudia Cardinale en Jason Robards Jr. Net5, 20.00-22.55u., met reclame.

Gone Fishin' (Christopher Cain, 1997, VS). Mislukte komedie over onfortuinlijke visvakantie van Joe Pesci en Danny Glover. Veronica, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

The Other Side of Midnight (Charles Jarrott, 1977, VS). Hoogdravende en langdurige adaptatie van de bestseller van Sidney Sheldon, barstensvol gratuite romantiek. Parisienne Marie-France Pisier schuwt geen enkel middel om de Amerikaanse officier John Beck op te sporen, met wie ze in de bevijdingsdagen van de Tweede Wereldoorlog een heftige romance beleefde. Fox, 20.45-23.30u., met reclame.

. This Is Spinal Trap (Rob Reiner, 1984, VS). Uitgelaten satirische en buitengewoon inventieve pseudo-documentaire, in cinéma vérité-stijl, over de Amerikaanse toernee van een gefingeerde Engelse rockband. Staat bekend als een der grappigste films over de wereld van de hardrock. BBC2, 22.05-23.25u.

Black Rain (Ridley Scott, 1989, VS). Nadrukkelijk gestileerde, door decors en locaties beheerste politiefilm ventileert onbeholpen xenofobie jegens Japan. Amerikaans recherchekoppel Michael Douglas en Andy Garcia speurt samen met Japanse collega's naar gangster in Osaka. Net5, 22.55-1.05u., met reclame.

Gaston's War (Robbe de Hert, 1996, België). Gert-Jan Dröge en Sylvia Kristel zijn als Nederlands enige overgebleven verzetsstrijders moeilijk serieus te nemen in Vlaamse, al dan niet grappig bedoelde verzetskomedie. Soms met leedvermaak, dan weer verbitterd of trots vertelt de film over een jonge, naar Gaston Vandermeersche gemodelleerde Gentenaar die vanuit Londen de opdracht krijgt een Nederlandse verzetsgroep op te richten. VRT, 23.10-1.07u.

. The Secret Life of Walter Mitty (Norman Z. McLeod, 1947, VS). Door menigeen gekoesterd stervehikel voor Danny Kaye, naar verhaal van James Thurber. Doetje creëert zich een heldhaftige fantasiewereld. Ned.2, 0.00-1.47u.

The Saint of Fort Washington (Tim Hunter, 1993, VS). Minder bekend maar verdienstelijk, sociaal-bewogen drama over Newyorkse daklozen werd misschien te gelikt gefilmd. Veteraan Danny Glover ontfermt zich over nieuwkomer Matt Dillon. RTL4, 0.15-2.10u., met reclame.

Unter Ausschluss der Öffentlichkeit (Harald Philipp, 1961, West-Duitsland). Misdaadthriller. Volhardende officier van justitie haalt zich woede van criminelen op de hals. Met Marianne Koch, Peter Van Eyk. ZDF, 0.45-2.20u., zw.

. Don't Look Back (D. A. Pennebaker, 1967, VS). Zie Film-vooraf. Ned.3, 1.00-2.35u.

. Serpico (Sidney Lumet, 1973, VS). Intelligente en authentiek ogende verfilming van Peter Maas', op ware feiten gebaseerde roman over corruptie in Newyorks politiecorps. Excentrieke rechercheur Frank Serpico komt vergeefs hiertegen in het geweer. Oscarnominatie voor titelrol van Al Pacino. BBC2, 1.00-3.10u.

Little Nikita (Richard Benjamin, 1988, VS). In minder overtuigende thriller doet River Phoenix de traumatische ontdekking dat zijn ouders Sovjet-spionnen zijn. Met Sidney Poitier als FBI-agent. Net5, 1.05-2.40u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Boiling Point (James B. Harris, 1993, VS/Frankirjk). ARD, 22.40-0.45u.; Django (Sergio Corbucci, 1966, Frankrijk/Italië/Spanje). ARD, 0.15-1.40u.; Il mercenario (Sergio Corbucci, 1968, Italië/Spanje). ARD, 1.40-3.25u.; Carry on Teacher (Gerald Thomas, 1959, Engeland). ZDF, 2.25-3.50u., zw.