Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Debat over de monarchie met politici en deskundigen over de verloving van Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Wat voor gevolgen heeft het huwelijk op de lange termijn voor de monarchie en de populariteit van het Oranjegeslacht? Oud-minister Andries van Agt geeft een reactie. Ned.3, 12.07-13.02u.

7-dagen. Aandacht voor de lobby in Brussel voor een ommekeer in het non-vaccinatiebeleid van de EU. Voorts het dagboek van Tanja Lubbers, die voor Pax Christi werkt aan de verbetering van de multi-etnische relaties in Macedonië en de vraag hoe asielzoekers hun eigen situatie beoordelen. De Iraanse asielzoeker Shameen houdt in het AZC in Kollum een enquête onder zijn mede-asielzoekers. Ned.3, 21.05-21.40u.

DOCUMENTAIRES

Close-up. Reportage over de reis met een replica van het VOC-schip De Duyfken naar Australië. Ze was drie keer kleiner dan haar VOC-zusterschepen, maar toch ontdekte ze, per ongeluk, in 1606 Australië. Onlangs werd de reis opnieuw gemaakt. Ned.1, 18.34-19.32u.

Kaap de Goede Hoop. Onder meer een portret van sociaal-advocaat Hans Langenberg in Utrecht die asielzoekers en andere minderbedeelden helpt al moet hij daarvoor financieel inschikken. Ned.3, 19.00-19.33u.

ZDF Expedition: Jäger verlorener Schätze. Over de zoektocht naar het goud van de Duitse Bank, dat in de laatste oorlogsdagen in de Zuid-Duitse Alpen zou zijn verborgen. Afl.: Das Reichsbankgold. ZDF, 19.30-20.15u.

Correspondent. Polygamie maakt in Albanië deel uit van een traditie die ontstaan is door familievetes. Ook in Frankrijk, waar veel Albanezen leven, komt het verschijnsel voor. De Franse regering vaardigt momenteel wetten uit tegen polygamie om de rechten van vrouwen te beschermen. BBC2, 20.20-21.05u.

Son of god: The real man. Eerste deel van een serie over het leven van Jezus behandelt zijn geboorte, jeugd in Nazareth en de veertig dagen in de wildernis. BBC1, 22.10-23.00u.

KUNST

De plantage. Gast is architect en stedenbouwkundige Pi de Bruijn die aangetrokken is als architect voor de wederopbouw van de wijk Roombeek in Enschede. Ook een gesprek met en een optreden van de van oorsprong Algerijnse zanger Khaled, `koning van de raï-muziek'. Ned.3, 17.00-18.00u.

Het uur van de wolf: Brigid Berlin, leven in een luchtkasteel. Over het leven van Brigid Berlin, de obsessieve, excessieve, te dikke dochter van de voorzitter van het Amerikaanse krantenconcern Hearst Corporation. Tot en met de tijd dat zij een van Andy Warhol's sterren was en in het obscure George Washington Hotel woonde. Ned.3, 19.33-20.30u.

Rubriek 700. Filmactrice Emmanuelle Béart bezoekt kunstverzamelaar James, de kleinzoon van schoenmagnaat Salvatore Ferragamo. Canvas, 21.55-22.20u.

Kunst... omdat het moet. Over de lange geschiedenis van de Mosfilmstudio's met filmfragmenten van oorlogsfilms, komische musicals waardoor een dynamisch beeld van de Russische maatschappij door de decennia heen ontstaat. Afl.: Mosfilm: De opkomst en ondergang van een filmfabriek. Ned.3, 23.55-0.50u.

FILM

De fûke (1) (Steven de Jong, 2000, Nederland). In drie delen uit te zenden, bordkartonnen psychologisch oorlogsdrama naar novelle van de onlangs overleden Friese schrijver Rink van der Velde. Eenvoudige visser wordt door Duitsers opgepakt wegens verzetsdaden van zoon. Ned.1, 13.30-14.00u.

Les douze travaux d'Asterix (René Goscinny & Albert Uderzo, 1976, Frankrijk). Ook de derde, op Hercules geïnspireerde tekenfilm met de dikke en de dunne Galliër doet onder voor de oorspronkelijke stripalbums. VRT, 13.30-14.50u.

Das Erbe von Björndal / Winden waaien om de rotsen (Gustav Ucicky, 1960, Oostenrijk). Vervolg op Und ewig singen die Wälder, naar Gulbranssens Noorse plattelandstrilogie. Na dood van slinkse oude vader neemt zoon Dag het bedrijf over. ZDF, 13.35-15.05u.

Der Schinderhannes (Helmut Käutner, 1958, West-Duitsland). Historisch drama over roverhoofdman die ten tijde van Napoleon opkomt voor de onderdrukten. ZDF, 15.05-17.00u.

The Four Musketeers (Richard Lester, 1975, Spanje/Panama). Kleurrijk en ironisch vervolg op The Three Musketeers van hetzelfde team is volgens de liefhebbers iets minder attractief. Weelderige rolbezetting met Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Michael York, Faye Dunaway, Geraldine Chaplin, Charlton Heston. BBC1, 15.50-17.35u.

Vive la mariée... et la libération du Kurdistan (Hiner Saleem, 1997, Frankrijk). Komedie over cultuurverschillen. Koerdische immigrant in Parijs heeft een Franse geliefde maar hij moet naar gebruik een bruid uit zijn vaderland laten overkomen. Canvas, 23.00-0.30u.

. Nettoyage à sec (Anne Fontaine, 1997, Frankrijk/Spanje). Kleine film over de vergeefse poging om onder alle omstandigheden smetteloos te blijven. Mooie jongeman die in een nachtclub optreedt, trekt in bij echtpaar dat in een Franse provinciestad een stomerij drijft. De film klopt met de werkelijkheid, zonder realistisch te willen zijn, en dat is een verdraaid moeilijke opgave. ARD, 23.35-1.10u., tweetalig.

Murder in the First (Marc Rocco, 1995, VS). Psychologisch rechtbankdrama besteedt aandacht aan de relatie tussen idealistische advocaat Christian Slater en zijn bijna autistische cliënt Kevin Bacon. De laatste is na drie jaar isoleercel op Alcatraz half-krankzinnig geworden en heeft een moord gepleegd. Vlak en sentimenteel, ondanks zenuwachtige cameravoering. BBC1, 24.00-1.55u.

The Big Friendly Giant / De grote vriendelijke reus (Brian Cosgrove, 1989, Engeland). Tekenfilm is vrije bewerking van bestseller van Roald Dahl over reus die weesmeisje ontvoert naar dromenland. Stemmen van o.a. Leontien Ceulemans, Rudi Falkenhagen. Maandag, Ketnet, 9.00-10.30u., nagesynchroniseerd.

Benji the Hunted (Joe Camp, 1987, VS). Vierde speelfilm rond de kleine tegenvoeter van Lassie. Hij ontfermt zich over vier poema's in idyllisch bos. Maandag, BBC2, 11.55-13.20u.

Devil's Canyon (Alfred Werker, 1953, VS). Western. Ten onrechte veroordeelde Dale Robertson belandt in gevangenis waar ook Virginia Mayo vertoeft. Maandag, BBC2, 14.50-16.20u.

Nagesynchroniseerd: Nelly & monsieur Arnaud (Claude Sautet, 1995, Fr./It./Duitsl.). ZDF, 23.30-1.10u.; Passage of Love (Desmond Davis, 1965, Eng.)