Opinie

    • Youp van ’t Hek

Ruimen

Jorge Zorreguieta is een beetje wereldvreemd. Volgens zijn eigen verklaring hoorde hij in 1984 pas dat de junta van Videla verschrikkelijke dingen deed. Vreemd. Ik wist dat al in 1978. Maar laten we niet zeuren. Kok heeft op behendige wijze geregeld dat die engerd niet deze kant op komt, Máxima heeft inmiddels laten weten dat ze voor een gewone democratie is en dat ze ruim afstand neemt van de gruweldaden van de verschrikkelijke Videla-clan. Dat wilden de tegenstanders, onder wie ondergetekende, horen en dat is gebeurd. Dus niet meer zeveren. Zij is onschuldig. Verder heeft Alex toegegeven dat zijn uitspraak in New York over de ingezonden brief van Videla ronduit dom was en dat maakte hem weer zo'n aardige gozer. En dat laatste vind ik echt. Hij was toen gewoon nerveus.

Ik denk wel dat er op Huis ten Bosch de afgelopen weken behoorlijk getandenknarst is, maar dat ze toch ook voelden: dit wordt te dol. Als we dit doorzetten gaan we de WW in.

Maar nu is de echte ellende voor Máxima begonnen. De eerste televisiebeelden vorig jaar van haar waren ronduit lekker. Wat een leuk meisje. Ze stond zacht aangeschoten zeer temperamentvol te dansen op een feestje met een paar even dronken studentjes. Heerlijk! De jeugd werd gevierd zoals de jeugd gevierd hoort te worden. Dansend en drinkend!

Daarna leerde ze tijdens de prachtige Feria van Sevilla Alex kennen. Ik ken de Feria van Sevilla en weet hoe sprookjesachtig die is. Wist zij op dat moment dat hij een kroonprins van een stinkend rijk aardgasstaatje was? Wist zij wat de consequenties voor haar verdere leven zouden zijn als ze met hem doorging? Ik denk het niet. Ik vermoed zelfs dat ze op dit moment nog niet goed beseft wat het is om te leven in de gouden kooi. Vanaf nu is de jacht van de roddelhufters echt op haar geopend. Gisteren op hun eerste persconferentie stond een engerd van de Story te blaten of het paar al wist wanneer de eerste koters op de wereld zouden worden gezet? Die geföhnde gek zal niet rusten tot hij weet of de schat zwanger is. De randdebiele lezeressen hebben daar namelijk recht op. Privé zal niet rusten voor het de absolute zwangerschap van de toekomstige koningin heeft. Een muts van het Reformatorisch Dagblad begon over het feit of ze Nederlands Hervormd zou worden. Dat is Holland op zijn breedst. Op het filmpje zat d'r haar nog los, maar gisteren zat het net zo strak als haar eigen toekomst. Arme schat. Alex weet niet beter, maar zij moet wel stralend verliefd zijn om haar vrolijke baantje in het altijd bruisende New York in te ruilen voor een werkbezoek aan Appelscha en Koninginnedag in Hoogeveen. Toevallig moest ik daar afgelopen week erg aan denken, omdat ik in deze bruisende Drentse city een aantal optredens gaf. Dertig april is daar Koninginnedag. Ik denk dat Hoogeveen een mooie doorsnee van ons land is. Het dorp is een brede winkelstraat met een C&A, een V&D, een H&M, een Bart Smit, een Blokker, een Intertoys, een Kruidvat en een Etos. Alex zal haar toefluisteren: ,,Als je deze straat gezien hebt, dan heb je eigenlijk heel Nederland gezien. Dit is precies hetzelfde als Weert, Vlissingen, Hoogezand, Maassluis en Den Helder.''

Ik denk dat ze haar Alex op een nacht totaal overstuur zal smeken of hij haar wil verlossen van dit totale Hoogeveen! Maar het is te laat.

Arme Máxima. Prachtige zelfstandige vrouw van de wereld heeft nu al het strakke tutkapsel van haar aanstaande schoonzus Laurentien. Wordt nog een leuk gesprek tussen Laurentien en Maxima:

,,Wat doet je vader'', vraagt onze Argentijnse schone.

,,Die is minister van Landbouw, maar zit op dit moment erg in de problemen in verband met de mond- en klauwzeer.''

,,De Mond- en Clauszeer?''

,,Nee, de mond- en klauwzeer en papa weet nog niet hoe hij het op moet lossen.''

,,Zal ik anders mijn vader bellen? Die weet ook veel van landbouw, wil dolgraag deze kant op komen en wat wel handig is: hij weet alles van ruimen!''

    • Youp van ’t Hek