`Paar gaat harten winnen'

Het verheugt mij bijzonder dat ik als eerste na Hare Majesteit de koningin en prins Claus namens de rijksministerraad mijn gelukwensen mag richten tot het vandaag verloofde paar. Ik weet zeker dat ik spreek namens zeer velen in Nederland, in de Nederlandse Antillen en in Aruba, wanneer ik prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta van harte feliciteer met deze verloving en hun voorgenomen huwelijk.

Ik heb de afgelopen maanden vaak en langdurig met de kroonprins en zijn aanstaande bruid gesproken. Dat waren inhoudelijk intensieve, plezierige ontmoetingen. De inzet en toewijding van hen beiden heeft grote indruk op mij gemaakt. Vanzelfsprekend hebben wij samen indringend gesproken over de opvattingen en gevoelens in ons land met betrekking tot ernstige gebeurtenissen in de recente geschiedenis van Argentinië. Namens de regering heb ik zojuist een brief gestuurd aan de Staten-Generaal. Daarin wordt ook op dit onderwerp ingegaan, op een wijze die naar mijn overtuiging rekening houdt met wat hierover in onze bevolking leeft.

In haar brief aan het parlement heeft de regering tevens aangekondigd voor het huwelijk toestemming aan de Staten-Generaal te zullen vragen. In mijn gesprekken met de prins en met zijn toekomstige echtgenote heb ik mogen vaststellen dat zij zich van hun toekomstige verantwoordelijkheid zeer bewust zijn.

Ik heb er alle vertrouwen in dat zij zich in de komende jaren vol overgave verder zullen voorbereiden op de zware taken die op hen wachten. Van Máxima kan ik zeggen dat zij zich met volle overtuiging zal wijden aan het nieuwe leven dat voor haar vanaf vandaag begint. Ik weet zeker dat Máxima zij aan zij met Willem-Alexander de harten van de Nederlandse bevolking zal weten te winnen. Wij zien de komende verbintenis met het volste vertrouwen tegemoet.