`Overheid voert wanbeleid inzake UMTS'

De vijf aanbieders van mobiele telefonie in Nederland verwijten de Nederlandse overheid wanbeleid met betrekking tot de plaatsing van antennes voor gevanceerde mobiele telefonie (UMTS) .

Dat schrijven de vijf in een gezamenlijke brief die afgelopen donderdag is verstuurd naar staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat).

KPN Mobile, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben overwegen nu gezamenlijk een claim in te dienen tegen de staat. De mogelijkheden hiervoor worden op dit moment onderzocht.

,,Het water staat de operators aan de lippen'', zegt een ingewijde. De telecombedrijven eisen dat De Vries meteen intervenieert om te voorkomen dat de plaatsing van de antennes nog meer vertraging oploopt.

De regering ontving vorig jaar 6 miljard gulden voor de geveilde UMTS-vergunningen, maar maakt het de telecombedrijven nu onmogelijk om snel netwerken voor deze vorm van geavanceerde mobiele telefonie te bouwen, zo staat in de brief. Het huidige antennebeleid wordt op gemeentelijke niveau gevoerd, waardoor telecombedrijven per gemeente toestemming moeten vragen om antennes voor mobiele telefonie neer te zetten.

,,Door het huidige tegenvallende klimaat en de hoge schuldenlast wordt het voor ons operators des te prangender inkomsten te genereren'', zo schrijven de telecomaanbieders aan De Vries.

Telecombedrijven zijn vorig jaar die hoge schulden aangegaan om ook buiten Nederland de kostbare UMTS-vergunningen te bemachtigen. ,,In deze fase telt voor ons elke dag'', aldus de telecombedrijven.

Vooral het Directoraat-Generaal Telecommunicatie en Post (DGTP), een onderdeel van Verkeer en Waterstaat, wordt in de brief stevig gekritiseerd. Van ,,de stimulerende en coördinerende rol'' die DGTP zou spelen, merken de operators weinig. Vanuit die rol ,,mocht en mag een pro-actieve en professionele rol van DGTP verwacht worden''. Maar de vijf hebben de indruk dat er eerder stappen achteruit dan vooruit worden gemaakt.

De telecombedrijven zeggen op 11 januari, 15 januari, 2 februari en 27 februari DGTP schriftelijk ,,dringend'' te hebben verzocht om op zeer korte termijn een gesprek te arrangeren tussen De Vries en de bestuursvoorzitters van de bedrijven. Op die verzoeken heeft DGTP ,,nimmer'' geantwoord. ,,Dat is onacceptabel'', vinden de telecomaanbieders. De oorspronkelijke toonzetting van de brief was veel harder, maar zou op verzoek van KPN Mobile zijn afgezwakt. De Nederlandse overheid is met ruim 30 procent van de aandelen een belangrijk aandeelhouder van KPN, de moeder van het mobiele telecombedrijf.

Met de UMTS-technologie, ook wel de derde generatie mobiele telefonie (3G) genoemd, wordt het straks mogelijk om mobiel te internetten. Grote Europese spelers als het Britse Vodafone (moeder van Libertel), het grootste mobiele telecombedrijf ter wereld, zinspelen al enige tijd op uitstel van de komst van 3G en meer ruimte voor een tussenfase met GPRS-technologie op het huidige GSM-netwerk.

    • Stéphane Alonso