Onrust jaarcijferseizoen voorbij

Het einde van het jaarcijferseizoen is in zicht. Even niet meer koortsachtig reageren op berichten die bij nader inzien minder gunstig zijn dan ze eerst lijken.

Analisten kunnen weer rustiger ademhalen: het jaarcijferseizoen loopt op zijn eind. Na de golf van jaarcijfers publiceert UPC maandag als laatste, aan de AEX genoteerd fonds de resultaten over 2000. Daarna komen kleinere fondsen nog wel met cijfers, maar rustiger wordt het zeker. Dat wil zeggen, totdat na de zomer de golf van halfjaarcijfers begint.

De afgelopen week was het de beurt aan KPN, uitgever Wolters Kluwer en BAM NBM, de grootste bouwer van Nederland. Ook nu weer was het raak: media berichtten over de jaarcijfers, analisten analyseerden en beleggers lieten de koersen reageren. ,,De daghandelaren zien dan een voorlopig bericht op hun scherm langskomen, en drukken dan alleen maar op kopen, kopen, kopen'', zegt Michel Aupers, analist bij Rabo Securities. Door de koersverandering worden beleggers aangezet worden ook aankopen te doen. ,,Pas later krijgen zij door wat er echt aan de hand is, en gaan ze opeens verkopen.''

Deze theorie van Aupers is geen wetmatigheid. Zo kunnen de eerste berichten ook slecht zijn, of laten daghandelaren zich mogelijk niet altijd beïnvloeden door voorlopige geluiden. Toch zit er wel iets in Aupers' gedachtegang. Ter illustratie de resultaten van twee van de bedrijven waar deze bouwanalist zich gewoonlijk mee bezighoudt: bouwbedrijf BAM NBM en investeringsmaatschappij Amstelland.

Voormalig bouwconcern Amstelland maakte eind vorige week bij de presentatie van zijn jaarcijfers bekend dat het de 53 doe-het-zelfzaken van Gamma en Karwei aan het Amerikaanse CVC Capital verkocht. Amstelland wil verder in de vastgoedontwikkeling. Het bedrijf gaat zich volledig richten op kantoren, winkels en 37.000 woningen.

Beleggers reageerden enthousiast op de nieuwe strategie van het bedrijf. In een overwegend dalende markt was Amstelland het enige fonds dat een stijging liet zien, het aandeel Amstelland kwam in de eerste uren met een koerswinst van 2,5 procent op 16,20 euro terecht. Niet veel uren, en zeer positieve koersimpulsen verder, beseften beleggers dat de resultaten en de nieuwe richting van Amstelland ,,een teleurstelling'' was, zo zegt Aupers. ,,Het concern had veel meer moeten krijgen voor de verkoop van de bouwmarkten. Een hogere opbrengst had in de zakken van aandeelhouders terecht kunnen komen.''

Afgelopen woensdag was het van hetzelfde laken een pak met BAM NBM. De jaarcijfers van Nederlands grootste bouwer waren positief. Een stijging van de nettowinst van 49 procent en tientallen ontslagen bij slechtlopende dochteronderneming Wilma. Woensdagochtend laat het aandeel BAM NBM een opvallende stijging in het aantal verhandelde aandelen zien. Ook de koers wint sterk: met 5,4 procent erbij stijgt het aandeel tot een waarde van 20,40 euro. Na een korte opleving in de ochtend volgt de terugslag. ,,Toen zagen analisten pas dat er toch nog een hoop werk geleverd dient te worden om Wilma weer winstgevend te laten zijn'', zegt analist Aupers.

De vraag blijft waarom zo koortsachtig gereageerd wordt op jaarcijfers, die misschien na betere bestudering minder goed zijn dan in eerste instantie wordt aangenomen. Aupers: ,,Heel simpel: iedereen is bang door niet te handelen een mooie rit te missen.''

Strateeg Peter van Doesburg van zakenbank Kempen & Co vond de jaarcijfers op zichzelf weinig spectaculair. ,,Van de eerste drie kwartalen van 2000 wisten we al veel, en over de laatste vier maanden van vorig jaar was voldoende informatie beschikbaar uit de Verenigde Staten.''

Van Doesburg zag dat de telecom- en technologiesector last had van de afzwakkende Amerikaanse economische groei. Volgens de strateeg speelt in die sector de overcapaciteit een grote rol. ,,Daarom moeten bedrijven als ASM Lithography en Philips niet al te veel investeren, maar juist proberen de spulletjes die vorig jaar zijn blijven liggen weg te krijgen.''

Voor Van Doesburg was aan het afgelopen jaarcijferseizoen vooral duidelijk dat er een omslag heeft plaatsgevonden: ,,Na de voorgaande vier jaar waren de verwachtingen voor het komende jaar telkens beter. Nu niet meer.'' Met die stelling in de hand verklaart de strateeg de volgens hem toegenomen aandacht voor bedrijfsresultaten.

Andere cijfers zijn van ondergeschikt belang aan de winst of het verlies. Dat komt door de economische situatie. Die is misschien minder goed dan eerst, maar zeker niet slecht. Dat proberen bedrijven aan te tonen met hun bedrijfswinst. En omdat alleen deze ene factor zoveel nadruk krijgt, reageren beleggers daar extra nerveus op.''

    • Freek Staps