Nieuwe EPO-test in wielerpeloton

De internationale wielerunie (UCI) gaat vanaf morgen antidopingtesten op het bloeddopingmiddel erythropoietine (EPO) uitvoeren door middel van urinemonsters. Deze testmethode, ontwikkeld in een laboratorium bij Parijs, is waterdicht. Betrapte renners zullen worden gestraft. Morgen staat de Brabantse Pijl op het programma, een belangrijke wielerkoers in België.

In een verklaring sprak de UCI gisteren van ,,een beslissend keerpunt in de strijd tegen de uitroeiing van alle vormen van doping''. De UCI is de eerste internationale sportfederatie die de methode gaat uitvoeren.

Tot dusverre bestond de controle op EPO uit het nemen van bloedmonsters en het meten van de bloeddikte (hematocrietwaarde). Wie een waarde boven de vijftig had, kreeg om gezondheidsredenen een startverbod van vijftien dagen. Het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO kon er niet mee worden vastgesteld. Met de huidige urinetest kan dit wel.

Bij de Olympische Spelen in Sydney in september vorig jaar werd ook getest op EPO. In Australië gebeurde dat door een gecombineerde bloed- en urinetest. Niemand werd positief bevonden.

Jean-Marie Leblanc, directeur van de Tour de France, reageerde verheugd op de aankondiging van de UCI. ,,Hier hebben we jaren op gewacht. Dit is een essentiële beslissing. We kunnen niet zeggen dat dit het dopingprobleem oplost, maar ik ben ervan overtuigd dat een groot deel van de doping tot het verleden behoort.''

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft besloten tijdens de wereldkampioenschappen in Edmonton (4-12 augustus) dezelfde controles op bloeddoping uit te voeren als vorig jaar op de Olympische Spelen van Sydney. Dat maakte de Zweedse professor Arne Ljungqvist, voorzitter van de medische commissie van de IAAF, gisteren in Parijs bekend.

In Australië werd een gecombineerde controle gehouden, via urine- en bloedmonsters. Dat leverde geen positieve gevallen op. Ljungqvist reageerde met zijn aankondiging op de melding van de internationale wielrenunie UCI eerder op de dag dat in de wielersport met ingang van morgen EPO-controles louter op basis van urinestalen worden gehouden.

,,In de atletiek doen we het nog met de gecombineerde controle via bloed en urine'', aldus Ljungqvist. ,,Wel hebben we ter oriëntatie gevraagd om een zo compleet mogelijk wetenschappelijk verslag van de nieuwe urinecontrole.''