Mooie schrijvers

Een knappe schrijver maakt meer kans op literair succes dan een lelijke auteur, gaven Britse uitgevers toe in een symposium bij de London Books Fair. Dat geldt zeker voor beginners. Vaardigheid met de word processor is niet genoeg, de auteur moet goed zijn op tv. Helen Richardson van Orion Books beschuldigde literaire agenten ervan ,,hun ontdekkingen als schoonheidskoninginnen aan uitgevers aan te bieden''. Met succes, want de nieuwe lichting Britse auteurs van bestsellertjes oogt goed. Orion Books had zelfs de veelgeprezen Zadie Smith (,,White Teeth'') tijdelijk van bril en afro-kapsel ontdaan voor de presentatie.

Ook Nederland kent knappe literaire debutanten die schitteren tijdens het boekenbal en in vele talkshows door het jaar. Yasmine Allas, Heleen van Royen, Daphne Deckers zijn mooier dan de presentatoren. Grote portretten op de kaft (Van Royen naakt) zijn een sieraad in elke boekenkast. Schoonheid helpt ook in andere branches. Zouden Prins Willem-Alexander en Máxima van de Kamer mogen trouwens als ze foeilijk waren?

    • Maarten Huygen