Mobiel spammen

De eerste gestolen gsm's zijn al ingeleverd bij de Amsterdamse politie. Jongetjes die dat moesten van hun ouders. Soms wordt de mobiele telefoon voor de deur neergelegd. Gestolen apparaten worden door het politiebureau gespamd met sms-berichten in het beeldschermpje van de telefoon: ,,Deze gsm is gejat. Kopen en/of verkopen is strafbaar. De Politie.'' Elke drie minuten gaat de telefoon af voor een nieuw bericht. Een computer stuurt honderden berichten uit naar gestolen apparaten à 50 cent per stuk. Weet de politie niet dat het gewoon gratis kan? Het onbruikbaar maken van gestolen gsm's is een poging om de epidemie van straatroof met geweld in Amsterdam te beteugelen.

Jammer dat een fiets niet te spammen is – bij de eerste meters zou de illegale berijder moeten worden afgeworpen. En zou het niet mogelijk zijn om met geluid te spammen? De stilte in trein-coupé of postkantoor wordt dan niet verbroken door een tierelierend piepje maar door een oproep: ,,Dit is de politie. Deze gsm is gejat. Pak de dief''.

    • Maarten Huygen