Máxima blijft lachen

De eerste confrontatie van Máxima Zorreguieta met de openbaarheid is gisteren een succes geworden.

Tot twee keer toe gebeurt het vrijdagavond bij de presentatie van zijn bruid in Paleis Noordeinde: kroonprins Willem-Alexander verstart op een hem onwelgevallige vraag van journalisten en gaat verbeten in de tegenaanval. Maar Máxima Zorreguieta lacht een beetje verlegen, neemt resoluut het woord over van haar aanstaande echtgenoot, en in de goudkleurige balzaal verdampt de spanning.

De charme van de waarschijnlijk toekomstige koningin van Nederland was haar al vooruit gesneld. De presentatie van Máxima aan het Nederlandse volk had het hof nog de minste zorgen gebaard. Het echte probleem heette haar vader. Tijdens de confrontatie met de Nederlandse pers zeilt Máxima in een vertederend Nederlands langs de lastige vragen. Het Videla-regime werpt ze ,,sinds lang'' ver van zich met ,,de verdwijningen, de martelingen, de moorden en alle verschrikkelijke feiten uit die tijd''. Maar haar vader die ontkent daarvan te hebben geweten, blijft ze steunen: ,,Hij had de beste intenties en ik geloof hem.'' Veel meer kan van haar niet verwacht wordem, zo lijken de meeste reacties in Nederland vooralsnog te luiden. Máxima omarmt de democratische waarden in Nederland, maar beklemtoont dat Argentinië, waar ze opgroeide, ook al zeventien jaar een democratie is.

Het is juist Willem-Alexander die het met de nodige felheid opneemt voor zijn toekomstige schoonfamilie. Op een vraag of vader Jorge Zorreguieta onder druk is gezet om weg te blijven bij de feestelijkheden, reageert de kroonprins opvallend geagiteerd: ,,Niemand heeft druk uitgeoefend op mijn aanstaande schoonvader. Het is zijn eigen beslissing geweest.'' Dan valt Máxima hem bij en redt de situatie: ,,Het is pijnlijk, meneer. Hij wil het beste voor mij. Hij heeft begrip voor de gevoeligheden in Nederland.''

Hetzelfde gebeurt als een verslaggever van boulevardblad Story de microfoon neemt. Het gezicht van de prins staat al op oorlog als de vragensteller een compliment geeft voor ,,de charmante verschijning'' van zijn bruid. Op de vraag naar kinderen, nieuwe erfgenamen van de monarchie immers, reageert Willem-Alexander afgemeten: ,,Zoals ik in mijn verklaring al stelde...'' Maar Máxima kiest een andere strategie en valt hem in de rede: ,,We hopen het!''

De eerste presentatie van Máxima aan het Nederlandse volk heeft dan al een uur eerder plaatsgehad. In een kort tevoren in het paleis opgenomen gesprekje voor televisie stelt koningin Beatrix haar aanstaande schoondochter voor. Máxima zegt blij te zijn nu ,,eindelijk met Willem-Alexander in de openbaarheid te kunnen verschijnen''. Ook prins Claus heet Máxima welkom in de familie en zegt haar te hebben geadviseerd zo snel mogelijk Nederlands te leren. Dat is volgens de prins-gemaal gebeurd op een manier ,,die niet te vergelijken is met het gestumpel van wat ik toen heb gepresteerd''. Het Nederlands van Máxima is inderdaad al heel behoorlijk, al zijn uitdrukkingen als `Heeft u enig idee waaraan u begint' nog wat te lastig, zo blijkt in het gesprek met de pers. Willem-Alexander probeert tevergeefs de vraag fluisterend in het Spaans te vertalen.

Willem-Alexander en Máxima hebben elkaar bijna twee jaar geleden leren kennen op een feestje in het Spaanse Sevilla, bij wederzijdse vrienden. De kroonprins zei gisteren zich vaak te hebben afgevraagd of hij Máxima kon aandoen haar vrije leven op te geven. Ook de diverse publicaties rond de familie van zijn vriendin hebben volgens Willem-Alexander een ,,zware druk op onze relatie gelegd, waar we tot op heden sterker uit zijn gekomen''. Tijdens een rondje schaatsen op de hofvijver heeft hij Máxima al op 19 januari ten huwelijk gevraagd. ,,Ik had het koud'', vertelt Máxima tijdens het gesprek met de pers. En ze verlangde naar ,,het tweede deel van de traditie, het drinken van warme chocolademelk''. Op dat moment stelde Willem-Alexander de vraag waarop zij naar eigen zeggen ,,volmondig ja'' had geantwoord.

Máxima gaat stoppen met haar werk bij de Deutsche Bank in Brussel waar ze in mei vorig jaar begon en trekt voorlopig officieel in bij koningin Beatrix in Huis Ten Bosch. Een formele baan zal ze niet meer nemen, ze richt zich op haar verdere inburgering tot Nederlandse, onder meer met lessen staatsinrichting. Maximá weet nog niet of ze als katholiek over wil gaan naar de Nederlandse Hervormde Kerk. ,,Het huis van Oranje zal niet katholiek worden'', verzekert de kroonprins lachend.

Dat haar eerste echte confrontatie met de openbaarheid een succes is geworden, blijkt na afloop. Het paar gaat niet het balkon op, maar verschijnt in de buitenlucht voor de hekken van Paleis Noordeinde, waar een menigte van enkele duizenden is samengestroomd die ,,Máxima, Máxima'' scandeert. De Argentijnse blijft breeduit lachen en zegt telkens: ,,Dank u wel, dank u wel.''

Kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta maakten gisteravond onaangekondigd een rondje langs het toegestroomde publiek bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Zij schudden handen van de duizenden die zich daar hadden verzameld en maakten hier en daar een praatje. Het publiek juichte luid en scandeerde ,,Máxima, Máxima''. Toen het paar de wandeling bij het woonhuis van Willem-Alexander beëindigde, veranderde de oproep in ,,zoenen, zoenen''. Maar Willem-Alexander ging niet verder dan een klein kusje op de wang van zijn Argentijnse verloofde. (Foto Roel Rozenburg)

    • Jaco Alberts